Sylwestrowa słodka przekąska od Ani Starmach. Goście będą się nią zajadać przez całą noc

Święta dobiegają końca, a w głowie pojawiają się nam propozycje na kolejną okazję, jaką jest Sylwester. Ania Starmach proponuje zrobić słodkie muffiny. Upiecz ich więcej, bo mogą szybko zniknąć.

Ania Starmach to polska kucharka, autorka wielu książek kucharskich oraz właścicielka portalu kulinarnego. Jest również osobowością telewizyjną i możemy ją zobaczyć jako jurorkę w popularnych kulinarnych programach telewizyjnych „MasterChef" oraz „MasterChef Junior".

Na swoim blogu kulinarnym oraz Instagramie dzieli się przepisami i filmami z ich przygotowania. Jakiś czas tego udostępniła film, na którym przygotowuje muffiny z czekoladą. Jest to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na imprezę sylwestrową, albo codzienny deser. Nie wymaga długiego przygotowania, a składniki z pewnością znajdziesz w szafkach kuchennych.

W przepisie głównym dodatkiem jest posiekana czekolada, jednak możesz wykorzystać również suszone owoce, orzechy lub dżemy. Upieczone babeczki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Podawaj zarówno na ciepło, jak i zimno.

Przepis na sylwestrowe muffinki Ani Starmach

Składniki

  • 300 g mąki tortowej,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g posiekanej czekolady,
  • 100 ml oleju.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. Do suchych składników stopniowo wlej mleko i wodę, cały czas mieszając. Wbij jajka, wlej olej oraz dodaj drobno posiekaną czekoladę.
  3. Całość miksuj na jednolitą masę, następnie przelej do papierowych foremek.
  4. Wszystko wstaw do nagrzanego do 175°C i piecz przez około 25 minut.
  5. Po upieczeniu muffiny posyp cukrem pudrem lub oblej polewą czekoladową.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.