Święta dobiegają końca, a w głowie pojawiają się nam propozycje na kolejną okazję, jaką jest Sylwester. Ania Starmach proponuje zrobić słodkie muffiny. Upiecz ich więcej, bo mogą szybko zniknąć.
Fot. @loloalvarez / Instagram @ania_starmach
REKLAMA
REKLAMA
Ania Starmach to polska kucharka, autorka wielu książek kucharskich oraz właścicielka portalu kulinarnego. Jest również osobowością telewizyjną i możemy ją zobaczyć jako jurorkę w popularnych kulinarnych programach telewizyjnych „MasterChef" oraz „MasterChef Junior".
REKLAMA
Na swoim blogu kulinarnym oraz Instagramie dzieli się przepisami i filmami z ich przygotowania. Jakiś czas tego udostępniła film, na którym przygotowuje muffiny z czekoladą. Jest to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na imprezę sylwestrową, albo codzienny deser. Nie wymaga długiego przygotowania, a składniki z pewnością znajdziesz w szafkach kuchennych.
W przepisie głównym dodatkiem jest posiekana czekolada, jednak możesz wykorzystać również suszone owoce, orzechy lub dżemy. Upieczone babeczki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Podawaj zarówno na ciepło, jak i zimno.
Przepis na sylwestrowe muffinki Ani Starmach
Składniki
300 g mąki tortowej,
70 g cukru,
2 jajka,
100 ml wody gazowanej,
50 ml mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
80 g posiekanej czekolady,
100 ml oleju.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Do suchych składników stopniowo wlej mleko i wodę, cały czas mieszając. Wbij jajka, wlej olej oraz dodaj drobno posiekaną czekoladę.
Całość miksuj na jednolitą masę, następnie przelej do papierowych foremek.
Wszystko wstaw do nagrzanego do 175°C i piecz przez około 25 minut.
Po upieczeniu muffiny posyp cukrem pudrem lub oblej polewą czekoladową.