• Link został skopiowany

Sylwestrowa słodka przekąska od Ani Starmach. Goście będą się nią zajadać przez całą noc

Święta dobiegają końca, a w głowie pojawiają się nam propozycje na kolejną okazję, jaką jest Sylwester. Ania Starmach proponuje zrobić słodkie muffiny. Upiecz ich więcej, bo mogą szybko zniknąć.
Muffiny Ani Starmach
Fot. @loloalvarez / Instagram @ania_starmach

Ania Starmach to polska kucharka, autorka wielu książek kucharskich oraz właścicielka portalu kulinarnego. Jest również osobowością telewizyjną i możemy ją zobaczyć jako jurorkę w popularnych kulinarnych programach telewizyjnych „MasterChef" oraz „MasterChef Junior".

Na swoim blogu kulinarnym oraz Instagramie dzieli się przepisami i filmami z ich przygotowania. Jakiś czas tego udostępniła film, na którym przygotowuje muffiny z czekoladą. Jest to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na imprezę sylwestrową, albo codzienny deser. Nie wymaga długiego przygotowania, a składniki z pewnością znajdziesz w szafkach kuchennych.

W przepisie głównym dodatkiem jest posiekana czekolada, jednak możesz wykorzystać również suszone owoce, orzechy lub dżemy. Upieczone babeczki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Podawaj zarówno na ciepło, jak i zimno.

Przepis na sylwestrowe muffinki Ani Starmach

Składniki

  • 300 g mąki tortowej,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g posiekanej czekolady,
  • 100 ml oleju.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. Do suchych składników stopniowo wlej mleko i wodę, cały czas mieszając. Wbij jajka, wlej olej oraz dodaj drobno posiekaną czekoladę.
  3. Całość miksuj na jednolitą masę, następnie przelej do papierowych foremek.
  4. Wszystko wstaw do nagrzanego do 175°C i piecz przez około 25 minut.
  5. Po upieczeniu muffiny posyp cukrem pudrem lub oblej polewą czekoladową.
Więcej o: