Przekąski na sylwestra z pieczarkami w roli głównej. Trzy proste i pyszne propozycje, które nie obciążą portfela

Przekąski sylwestrowe mają być szybkie i proste w wykonaniu oraz oczywiście - wszystkim smakować. Dziś mamy dla was trzy pomysły na proste przekąski z pieczarkami, które idealnie wpisują się w charakter sylwestrowej imprezy. Żaden z tych przepisów nie zabierze wam dużo czasu ani energii i co ważne - nie zrujnuje budżetu.

Więcej inspiracji na sylwestrowe przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli powoli zaczynacie myśleć o sylwestrowej zabawie, pewnie zastanawiacie się, jakie przekąski zaserwować podczas tego wyjątkowego wieczoru. Przepisów jest mnóstwo, ale dziś postawimy na przekąski z pieczarkami w roli głównej. Jeśli lubicie prostotę i szybkość przygotowania, z pewnością znajdziecie tutaj niejedną inspirację. 

1. Pieczarki faszerowane jajkiem

Składniki:

  • 10-12 dużych pieczarek
  • 4 jajka na twardo
  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia
  • musztarda
  • 3 łyżki startego sera 
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Kapelusze pieczarek obierz a ogonki wytnij. Następnie drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce. Drobno posiekaj także cebulę i jajka na twardo.
  2. Na patelni rozgrzej płaską łyżkę masła i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj ogonki pieczarek i duś, aż odparuje nadmiar wody. Następnie lekko osól i dodaj pieprz. 
  3. Podduszone ogonki z cebulą włóż do miski. Dodaj posiekane jajko, łyżkę musztardy oraz starty ser. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw przyprawami. 
  4. Kapelusze pieczarek natrzyj solą. Następnie nakładaj do nich farsz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz, aż kapelusze się zarumienią. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. 
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane Cristi Lucaci /Shutterstock

2. Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • starty ser żółty
  • ketchup lub sos pomidorowy
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść lub obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj pieczarki, lekko je osól i dodaj pieprz. Duś, aż nadmiar wody odparuje. 
  3. Rozwiń blat ciasta francuskiego i posmaruj go cienką warstwą ketchupu lub sosu, zostawiając przy tym ok. 1 cm czystego brzegu.
  4. Na sos pomidorowy wyłóż podsmażone pieczarki i wyrównaj. Następnie dodaj ser i zwiń, rolując do siebie dłuższe brzegi. 
  5. Ostrym nożem wycinaj kółeczka z rolki ciasta i układaj je na blaszce wyłożonej papierem. Każdego ślimaczka możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Ślimaczki piecz przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ślimaczki z ciasta francuskiego / zdj. ilustracyjne
Ślimaczki z ciasta francuskiego / zdj. ilustracyjne alicja neumiler /Shutterstock / zdj. ilustracyjne

3. Pieczarki w panierce

Składniki:

  • 500 g małych pieczarek
  • 3 jajka
  • ok. 20 g twardego sera (parmezanu lub Grana Padano)
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, słodka papryka, suszona bazylia, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i natrzyj je odrobiną soli oraz pieprzu. Jeśli trzonki są zbyt długie, obetnij je.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj ok. 3 łyżek mąki, dodaj startu ser oraz dopraw do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolite, dość gęste ciasto. 
  3. Do miski wsyp bułkę tartą. Każdą pieczarkę zanurz w cieście z mąki i jajek, następnie dokładnie obtocz w bułce tartej. 
  4. W głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Powinno być go tyle, by w całości pokrywał pieczarki. Następnie smaż je partiami, aż panierka się zezłoci. Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 
Panierowane pieczarki
Panierowane pieczarki Lunov Mykola /Shutterstock
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.