Przekąski sylwestrowe mają być szybkie i proste w wykonaniu oraz oczywiście - wszystkim smakować. Dziś mamy dla was trzy pomysły na proste przekąski z pieczarkami, które idealnie wpisują się w charakter sylwestrowej imprezy. Żaden z tych przepisów nie zabierze wam dużo czasu ani energii i co ważne - nie zrujnuje budżetu.
Fot. Shutterstock/TanaCh
REKLAMA
REKLAMA
Więcej inspiracji na sylwestrowe przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Jeśli powoli zaczynacie myśleć o sylwestrowej zabawie, pewnie zastanawiacie się, jakie przekąski zaserwować podczas tego wyjątkowego wieczoru. Przepisów jest mnóstwo, ale dziś postawimy na przekąski z pieczarkami w roli głównej. Jeśli lubicie prostotę i szybkość przygotowania, z pewnością znajdziecie tutaj niejedną inspirację.
1. Pieczarki faszerowane jajkiem
Składniki:
10-12 dużych pieczarek
4 jajka na twardo
1 mała cebula
masło do smażenia
musztarda
3 łyżki startego sera
sól, pieprz
szczypiorek do dekoracji
Sposób wykonania:
Kapelusze pieczarek obierz a ogonki wytnij. Następnie drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce. Drobno posiekaj także cebulę i jajka na twardo.
Na patelni rozgrzej płaską łyżkę masła i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj ogonki pieczarek i duś, aż odparuje nadmiar wody. Następnie lekko osól i dodaj pieprz.
Podduszone ogonki z cebulą włóż do miski. Dodaj posiekane jajko, łyżkę musztardy oraz starty ser. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw przyprawami.
Kapelusze pieczarek natrzyj solą. Następnie nakładaj do nich farsz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz, aż kapelusze się zarumienią. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
2. Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
400 g pieczarek
1 cebula
starty ser żółty
ketchup lub sos pomidorowy
sól, pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji
Sposób wykonania:
Pieczarki oczyść lub obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj pieczarki, lekko je osól i dodaj pieprz. Duś, aż nadmiar wody odparuje.
Rozwiń blat ciasta francuskiego i posmaruj go cienką warstwą ketchupu lub sosu, zostawiając przy tym ok. 1 cm czystego brzegu.
Na sos pomidorowy wyłóż podsmażone pieczarki i wyrównaj. Następnie dodaj ser i zwiń, rolując do siebie dłuższe brzegi.
Ostrym nożem wycinaj kółeczka z rolki ciasta i układaj je na blaszce wyłożonej papierem. Każdego ślimaczka możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Ślimaczki piecz przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
3. Pieczarki w panierce
Składniki:
500 g małych pieczarek
3 jajka
ok. 20 g twardego sera (parmezanu lub Grana Padano)
Pieczarki oczyść i natrzyj je odrobiną soli oraz pieprzu. Jeśli trzonki są zbyt długie, obetnij je.
Do miski wbij jajka, dodaj ok. 3 łyżek mąki, dodaj startu ser oraz dopraw do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolite, dość gęste ciasto.
Do miski wsyp bułkę tartą. Każdą pieczarkę zanurz w cieście z mąki i jajek, następnie dokładnie obtocz w bułce tartej.
W głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Powinno być go tyle, by w całości pokrywał pieczarki. Następnie smaż je partiami, aż panierka się zezłoci. Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.