Tak wykorzystasz pozostałości z wigilijnej potrawy. To danie sprawdzi się każdego dnia

Dania świąteczne z pewnością pozostały w lodówkach u każdego z nas. Aby jedzenie nie miało możliwości zmarnowania się, wykorzystaj je do innych potraw. Podpowiadamy, z czym smakuje najlepiej.

Święta Bożego Narodzenia już za nami. Przygotowania do nich kosztowały wszystkich wiele energii, czasu i gotowania. Na stole powinno się znajdować 12 potraw, tak jak mówi tradycja i na pewno w każdym domu zostały po nich pozostałości. Aby poświęcony na nie czas nie poszedł na marne, a jedzenie nie trafiło do kosza, warto zrobić z nich inne danie, które podamy na obiad.

Taką propozycją są kotlety mielone z poszatkowaną kapustą wigilijną. Dzięki takiemu połączeniu klasyczna potrawa zdobędzie nowe życie, a wigilijna propozycja zostanie do końca zjedzona. Takie danie może być serwowane na co dzień, a dodatek kapusty nie musi występować tylko w okresie świątecznym. Całość potrawy dopełniają przyprawy oraz chrupiąca panierka, która wykonana jest z mąki i bułki tartej.

Przepis na kotlety mielone z kapusty wigilijnej

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 1 cebulka średniej wielkości,
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • szklanki kapusty wigilijnej,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Przepis na bigos staropolski

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone umieść w misce. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mięsa wraz z bułką tartą.
  2. Kapustę wigilijną poszatkuj i dodaj do miski ze składnikami. Przypraw papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą. Wbij jajka i ugnieć na gładką masę.
  3. Na dwóch talerzach wysyp bułkę tartą i mąkę. Z masy formuj większe, płaskie kotleciki i obtocz je w mące, a następnie w bułce tartej.
  4. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia.
  5. Podawaj w towarzystwie surówki i gotowanych ziemniaków.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.