Więcej sposobów na przechowywanie żywności znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli po świętach zostało ci trochę sernika, a wszyscy domownicy mają już lekki przesyt bożonarodzeniowych słodkości, z pewnością zastanawiasz się, co zrobić z ciastem, żeby się nie zmarnowało. Na pewno na myśl przychodzi ci zamrożenie ciasta. To jest dobry pomysł, ale nie zawsze mrożenie sernika zakończy się sukcesem. Jak mrozić sernik, żeby po rozmrożeniu smakował jak świeżo upieczony? Oto wskazówki, które warto zapamiętać, jeśli znowu zdarzy ci się zrobić za dużo ciasta.
Zacznijmy od tego, że nie ma przeciwwskazań do mrożenia twarogu, ani także gotowego sera twarogowego w wiaderku. Idąc tym tropem, mrożenie sernika wydaje się czymś oczywistym. Oczywiście, upieczony sernik z dodatkiem jaj, mleka, oleju i innych tradycyjnych składników spokojnie przetrwa jakiś czas w zamrażalniku. Sprawa komplikuje się, kiedy mamy do czynienia z ciastem przełożonym kremami lub galaretką.
Sernik z galaretką po rozmrożeniu może najzwyczajniej w świecie "popłynąć". Dzieje się tak dlatego, że zamrożona galaretka wystawiona na działanie ciepła zmienia konsystencję na płynną i wsiąknie w masę serową. Podobnie sprawa ma się z ciastami przełożonymi kremami na bazie budyniu - one również mogą zmienić swoją konsystencję. Jeśli jednak chcesz zamrozić serniki z kremami na bazie masła lub kajmaku, możesz robić to bez obaw.
Sernik należy włożyć do szczelnego pojemnika, zanim umieścisz go w zamrażalniku z dwóch powodów. Po pierwsze - w plastikowym pojemniku ciasto nie zgniecie się, a po drugie - nie przejdzie zapachem innych mrożonek.
Sernik i każde inne ciasto najlepiej zamrozić jest w miarę możliwości jak najszybciej po upieczeniu. W przeciwnym razie sernik po rozmrożeniu może skwaśnieć i zwyczajnie nie nadawać się do jedzenia. Ostatnią chwilą do zamrożenia sernika powinny być maksymalnie dwa dni od jego upieczenia.
Sernik powinno się przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy, ponieważ po upływie tego czasu stanie się po prostu niesmaczny. Jednak najlepiej wyjąć go z zamrażalnika i na całą noc włożyć do lodówki, by stopniowo się ocieplał. Rano wystarczy wyjąć go z lodówki i położyć na blacie, by ciasto nabrało odpowiedniej temperatury.