Została wam kapusta z grochem po świętach? Jeśli nie wiesz, co z nią zrobić, warto sięgnąć po poniższy przepis i przygotować farsz do krokietów. Jak je zrobić? Podajemy przepis na krokiety ze świąteczną kapustą i grochem. Wymaga on czasu i poświęcenia, ale dla takiego smaku naprawdę warto.
Krokiety z kapustą i grochem - przepis na smaczne poświąteczne danie
Do przygotowania krokietów będziecie potrzebowali mleka, jajek, mąki pszennej, bułki tartej oraz soli do smaku. Najważniejszym dodatkiem będzie tutaj woda gazowana - dzięki niej krokiety będą miały idealnie puszystą konsystencję.
Składniki:
- pół kilo kapusty z grochem,
- dwie szklanki mleka,
- pół szklanki gazowanej wody mineralnej,
- pięć jajek,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- bułka tarta,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Tak wykorzystasz pozostałości z wigilijnej potrawy. To danie zachwyci
Krokiety przygotujesz w kilku prostych krokach
Przygotowanie krokietów zajmuje sporo czasu, ale ich smak rekompensuje wysiłki włożone w ich wykonanie.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj dwa jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj całość aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Przygotuj patelnię do smażenia naleśników. Wlej na nią olej i dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki aż będą rumiane z obu stron.
- W garnku podgrzej kapustę z grochem. Rozkładaj farsz na usmażonych naleśnikach i zawijaj krokiety. Panieruj je w jajkach i bułce tartej.
- Tak przygotowane krokiety smaż na patelni aż będą rumiane ze wszystkich stron.
- Krokiety będą najlepiej smakowały z dodatkiem barszczu.
Smacznego!
Nie wiesz, czy jajko jest świeże? Weź szklankę wody i zrób prosty test
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl