Została ci kapusta z grochem po świętach? Możesz ją "wskrzesić", dodając do tego przepysznego dania

Jeśli została wam kapusta z grochem po świętach, możecie dać jej drugie życie dodając ją do pewnego pysznego dania. Chodzi o krokiety. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, ale dzięki ich przygotowaniu sprawicie, że święta w waszych domach będą trwały dłużej.

Została wam kapusta z grochem po świętach? Jeśli nie wiesz, co z nią zrobić, warto sięgnąć po poniższy przepis i przygotować farsz do krokietów. Jak je zrobić? Podajemy przepis na krokiety ze świąteczną kapustą i grochem. Wymaga on czasu i poświęcenia, ale dla takiego smaku naprawdę warto. 

Zobacz wideo

Krokiety z kapustą i grochem - przepis na smaczne poświąteczne danie 

Do przygotowania krokietów będziecie potrzebowali mleka, jajek, mąki pszennej, bułki tartej oraz soli do smaku. Najważniejszym dodatkiem będzie tutaj woda gazowana - dzięki niej krokiety będą miały idealnie puszystą konsystencję.

Składniki:

  • pół kilo kapusty z grochem,
  • dwie szklanki mleka,
  • pół szklanki gazowanej wody mineralnej,
  • pięć jajek,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Krokiety przygotujesz w kilku prostych krokach

Przygotowanie krokietów zajmuje sporo czasu, ale ich smak rekompensuje wysiłki włożone w ich wykonanie. 

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj dwa jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj całość aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  2. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników. Wlej na nią olej i dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki aż będą rumiane z obu stron.
  3. W garnku podgrzej kapustę z grochem. Rozkładaj farsz na usmażonych naleśnikach i zawijaj krokiety. Panieruj je w jajkach i bułce tartej.
  4. Tak przygotowane krokiety smaż na patelni aż będą rumiane ze wszystkich stron. 
  5. Krokiety będą najlepiej smakowały z dodatkiem barszczu. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.