Co zrobić z nadmiaru ugotowanych warzyw do sałatki jarzynowej? Ten przepis uratuje resztki ze świąt!

Jeśli został wam nadmiar ugotowanych warzyw, można z nich przygotować kilka smacznych dań, dzięki którym nie zmarnują się. Podajemy przepis na jedno z nich, czyli kotlety warzywne. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie.

Kotlety warzywne to wspaniały pomysł na zużycie ponadprogramowej ilości ugotowanych warzyw. Ten nieskomplikowany przepis będzie genialnym rozwiązaniem na obiad. W ich przygotowaniu najważniejsze jest właściwe doprawienie potrawy - dodając odpowiednie zioła, sól i pieprz kotlety zdobędą charakter i wyjątkowy smak. Oto przepis, który pozostanie w waszych domach na zawsze. 

Zobacz wideo

Przepis na kotlety warzywne - prosty i smaczny pomysł na obiad

Jeśli zostały wam warzywa ugotowane do sałatki jarzynowej, można z nich przyrządzić bardzo oryginalne danie, które zasmakuje każdemu. Kotlety warzywne nie są trudne w przygotowaniu, ale warto pamiętać o ich właściwym doprawieniu. Tylko tak można przyrządzić danie o wyśmienitym smaku.

Składniki:

  • dwie marchewki,
  • kawałek selera,
  • niewielka pietruszka,
  • bułka tarta,
  • duże jajko,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy.

Wykonanie kotletów warzywnych zajmie wam mniej niż godzinę

Aby zrobić kotlety, wystarczy zblendować warzywa, doprawić je, formować i smażyć. Całość przygotowania może wam zająć kilkadziesiąt minut. 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj przygotowane warzywa. Obierz je i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa zblenduj na jednolitą masę. Dodaj do nich jajko, dopraw zielem angielskim, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Do warzywnej masy dodaj bułkę tartą. Wyrabiaj masę i formuj kotlety. Przygotowane kotlety warzywne zmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż do zrumienienia.
  4. Kotlety po usmażeniu można odgrzać w piekarniku.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.