Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sekretem idealnej pizzy jest oczywiście odpowiednio przygotowane ciasto na pizzę. Dziś podpowiemy ci, jak osiągnąć perfekcję bez straty czasu - nasz przepis sprawi, że twoja pizza pobije na głowę wszystkie inne, nawet te z włoskich trattorii. Jak zrobić ciasto na pizzę bez wyrastania i już w 15 minut cieszyć się fantastycznym smakiem? Nic prostszego, potrzebujesz jedynie sześciu składników.
Proste ciasto na pizzę bez wyrastania - przepis
Lista składników:
- 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału (najlepiej sprawdzi się typ "0")
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka drobnej soli
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
Dodatkowo: sos pomidorowy, szynka, mozzarella, pieczarki i inne ulubione składniki
Sposób wykonania:
- Z racji tego, że ten przepis jest naprawdę błyskawiczny, na samym początku pacy rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Do miski przesiej mąkę. Następnie wsyp drożdże instant i wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj także cukier i sól. Cienką strużką wlewaj wodę i zacznij zagniatać.
- Dodaj oliwę i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy uzyskasz już gładką, jednolitą kulę, połóż ją na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i delikatnie rozciągaj dłońmi, by uzyskać okrągły placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
- Placek posmaruj sosem pomidorowym, dodaj ser i resztę wybranych składników.
- Pizzę włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż brzegi się zarumienią, a ser rozpuści.