Ciasto na pizzę - prosty przepis w wersji "raz-dwa". Zrobisz je bez wyrastania z sześciu składników

Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sekretem idealnej pizzy jest oczywiście odpowiednio przygotowane ciasto na pizzę. Dziś podpowiemy ci, jak osiągnąć perfekcję bez straty czasu - nasz przepis sprawi, że twoja pizza pobije na głowę wszystkie inne, nawet te z włoskich trattorii. Jak zrobić ciasto na pizzę bez wyrastania i już w 15 minut cieszyć się fantastycznym smakiem? Nic prostszego, potrzebujesz jedynie sześciu składników. 

Proste ciasto na pizzę bez wyrastania - przepis

Lista składników:

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału (najlepiej sprawdzi się typ "0")
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka drobnej soli
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)

Dodatkowo: sos pomidorowy, szynka, mozzarella, pieczarki i inne ulubione składniki

Sposób wykonania:

  1. Z racji tego, że ten przepis jest naprawdę błyskawiczny, na samym początku pacy rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. 
  2. Do miski przesiej mąkę. Następnie wsyp drożdże instant i wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj także cukier i sól. Cienką strużką wlewaj wodę i zacznij zagniatać.
  3. Dodaj oliwę i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy uzyskasz już gładką, jednolitą kulę, połóż ją na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i delikatnie rozciągaj dłońmi, by uzyskać okrągły placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
  4. Placek posmaruj sosem pomidorowym, dodaj ser i resztę wybranych składników. 
  5. Pizzę włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż brzegi się zarumienią, a ser rozpuści.
Więcej o: