Przedstawiamy przepis na zapiekany camembert, czyli danie na Sylwestra. Ta gorąca przekąska świetnie sprawdzi się na zabawie ostatniego dnia roku. Wystarczy dodać do sera kilka aromatycznych przypraw, a będzie istną bombą smakową.
Fot. jackmac34/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Zapiekany ser camembert to idealny pomysł na oryginalną sylwestrową przekąskę. Jego smak nie równa się z żadnym innym, dlatego warto dołączyć poniższy przepis do sylwestrowego menu. Wykonanie jest naprawdę łatwe - najważniejsze to dobranie odpowiednich przypraw.
REKLAMA
Zobacz wideo
Zapiekany camembert - danie na Sylwestra, które zachwyci wasze podniebienia
Do przygotowania sera będą potrzebne czosnek, rozmaryn i tymianek - najlepiej świeże, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Zapiekany ser będzie się świetnie komponował z borówkami lub żurawiną. Dobrze jest podawać go w towarzystwie grzanek zrobionych np. z bagietki.
Składniki:
trzy sery camembert,
kilka ząbków czosnku,
rozmaryn,
tymianek,
oliwa z oliwek,
bagietka,
sól i pieprz do smaku,
mały słoik borówek albo żurawiny.
To danie na Sylwestra będzie strzałem w dziesiątkę na imprezę 31 grudnia
Przygotowanie:
Ząbki czosnku pokrój w plastry. Przygotuj rozmaryn i tymianek.
Ponacinaj wierzch sera ostrym nożem tworząc kratkę. W miejscach nacięć umieść kawałki czosnku i przyprawy. Następnie wierzch sera skrop oliwą z oliwek. Powtórz czynności przygotowując dwa pozostałe sery.
Piekarnik nastaw na 200 st. C. Przygotowane sery wstaw do nagrzanego piekarnika na około dziesięć minut. Skórka powinna zmięknąć, a wnętrze rozpuścić się.
W tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę w kromki, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na trzy minuty. Bagietka powinna stać się chrupiąca.
Ser możesz podawać z grzankami i z dodatkiem owoców takich jak żurawina czy borówki. Camembert będzie smakował najlepiej z białym winem lub szampanem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl