-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapiekany camembert - danie na Sylwestra. Gorąca przekąska sprawdzi się na domówce. I smakuje obłędnie
Zapiekany camembert - danie na Sylwestra. Gorąca przekąska sprawdzi się na domówce. I smakuje obłędnie
Przedstawiamy przepis na zapiekany camembert, czyli danie na Sylwestra. Ta gorąca przekąska świetnie sprawdzi się na zabawie ostatniego dnia roku. Wystarczy dodać do sera kilka aromatycznych przypraw, a będzie istną bombą smakową.
Zapiekany ser camembert to idealny pomysł na oryginalną sylwestrową przekąskę. Jego smak nie równa się z żadnym innym, dlatego warto dołączyć poniższy przepis do sylwestrowego menu. Wykonanie jest naprawdę łatwe - najważniejsze to dobranie odpowiednich przypraw.
Zapiekany camembert - danie na Sylwestra, które zachwyci wasze podniebienia
Do przygotowania sera będą potrzebne czosnek, rozmaryn i tymianek - najlepiej świeże, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Zapiekany ser będzie się świetnie komponował z borówkami lub żurawiną. Dobrze jest podawać go w towarzystwie grzanek zrobionych np. z bagietki.
Składniki:
- trzy sery camembert,
- kilka ząbków czosnku,
- rozmaryn,
- tymianek,
- oliwa z oliwek,
- bagietka,
- sól i pieprz do smaku,
- mały słoik borówek albo żurawiny.
To danie na Sylwestra będzie strzałem w dziesiątkę na imprezę 31 grudnia
Przygotowanie:
- Ząbki czosnku pokrój w plastry. Przygotuj rozmaryn i tymianek.
- Ponacinaj wierzch sera ostrym nożem tworząc kratkę. W miejscach nacięć umieść kawałki czosnku i przyprawy. Następnie wierzch sera skrop oliwą z oliwek. Powtórz czynności przygotowując dwa pozostałe sery.
- Piekarnik nastaw na 200 st. C. Przygotowane sery wstaw do nagrzanego piekarnika na około dziesięć minut. Skórka powinna zmięknąć, a wnętrze rozpuścić się.
- W tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę w kromki, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na trzy minuty. Bagietka powinna stać się chrupiąca.
- Ser możesz podawać z grzankami i z dodatkiem owoców takich jak żurawina czy borówki. Camembert będzie smakował najlepiej z białym winem lub szampanem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl