Zapiekany camembert - danie na Sylwestra. Gorąca przekąska sprawdzi się na domówce. I smakuje obłędnie

Przedstawiamy przepis na zapiekany camembert, czyli danie na Sylwestra. Ta gorąca przekąska świetnie sprawdzi się na zabawie ostatniego dnia roku. Wystarczy dodać do sera kilka aromatycznych przypraw, a będzie istną bombą smakową.

Zapiekany ser camembert to idealny pomysł na oryginalną sylwestrową przekąskę. Jego smak nie równa się z żadnym innym, dlatego warto dołączyć poniższy przepis do sylwestrowego menu. Wykonanie jest naprawdę łatwe - najważniejsze to dobranie odpowiednich przypraw. 

Zobacz wideo

Zapiekany camembert - danie na Sylwestra, które zachwyci wasze podniebienia

Do przygotowania sera będą potrzebne czosnek, rozmaryn i tymianek - najlepiej świeże, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Zapiekany ser będzie się świetnie komponował z borówkami lub żurawiną. Dobrze jest podawać go w towarzystwie grzanek zrobionych np. z bagietki.

Składniki:

  • trzy sery camembert,
  • kilka ząbków czosnku,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • oliwa z oliwek,
  • bagietka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mały słoik borówek albo żurawiny.

To danie na Sylwestra będzie strzałem w dziesiątkę na imprezę 31 grudnia

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku pokrój w plastry. Przygotuj rozmaryn i tymianek.
  2. Ponacinaj wierzch sera ostrym nożem tworząc kratkę. W miejscach nacięć umieść kawałki czosnku i przyprawy. Następnie wierzch sera skrop oliwą z oliwek. Powtórz czynności przygotowując dwa pozostałe sery.
  3. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Przygotowane sery wstaw do nagrzanego piekarnika na około dziesięć minut. Skórka powinna zmięknąć, a wnętrze rozpuścić się. 
  4. W tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę w kromki, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na trzy minuty. Bagietka powinna stać się chrupiąca.
  5. Ser możesz podawać z grzankami i z dodatkiem owoców takich jak żurawina czy borówki. Camembert będzie smakował najlepiej z białym winem lub szampanem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.