Ostatnio wpadła nam w ręce stara książka kucharska - naleśniki z tego przepisu są po prostu fantastyczne. Miękkie, elastyczne, idealne do krokietów lub innych nadziewanych wersji. Jeśli szukasz przepisu na naleśniki i jednocześnie pomysłu na sylwestrową przekąskę, koniecznie sprawdź, jak robiło się naleśniki 35 lat temu.
Fot. Redakcja, Helena Zolotuhina /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej starych i sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Wszyscy kochamy naleśniki. Te pyszne, cieniutkie placuszki są chyba najbardziej uniwersalnym daniem - idealne na śniadanie, podane np. z dżemem. Świetnie sprawdzą się na obiad zapiekane w piekarniku z mięsem mielonym, ale będą także fantastyczną przekąską podczas sylwestrowych spotkań. Dziś mamy przepis na naleśniki z "Kuchni polskiej" z wydania z 19987 roku. Dzięki dodatkowi oleju naleśniki będą delikatne i jędrne, co sprawi, że idealnie będą się nadawać do zawijania i faszerowania, np. szpinakiem lub szynką i serem. Oto przepis, który warto zanotować.
Naleśniki ze starej książki kucharskiej
Składniki:
300 g mąki pszennej
3 jajka
0,5 l mleka
3-4 łyżki oleju
szczypta soli
Sposób wykonania:
Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, mleko oraz sól i olej. Całość wymieszaj.
Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na pół godziny, żeby odpoczęło.
Patelnię lekko natłuść i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nałóż pierwszą porcję na naleśnika i usmaż go - jeśli będzie zbyt tłusty, wyrzuć. Przed kolejnymi porcjami nie musisz natłuszczać patelni.
Tak przygotowane naleśniki będą idealne do krokietów i wszystkich innych zawijanych wersji.