Przepis na naleśniki ze starej książki. Zawiń w nie ulubiony farsz i podaj w sylwestra. Goście będą się zajadać

Ostatnio wpadła nam w ręce stara książka kucharska - naleśniki z tego przepisu są po prostu fantastyczne. Miękkie, elastyczne, idealne do krokietów lub innych nadziewanych wersji. Jeśli szukasz przepisu na naleśniki i jednocześnie pomysłu na sylwestrową przekąskę, koniecznie sprawdź, jak robiło się naleśniki 35 lat temu.

Więcej starych i sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wszyscy kochamy naleśniki. Te pyszne, cieniutkie placuszki są chyba najbardziej uniwersalnym daniem - idealne na śniadanie, podane np. z dżemem. Świetnie sprawdzą się na obiad zapiekane w piekarniku z mięsem mielonym, ale będą także fantastyczną przekąską podczas sylwestrowych spotkań. Dziś mamy przepis na naleśniki z "Kuchni polskiej" z wydania z 19987 roku. Dzięki dodatkowi oleju naleśniki będą delikatne i jędrne, co sprawi, że idealnie będą się nadawać do zawijania i faszerowania, np. szpinakiem lub szynką i serem. Oto przepis, który warto zanotować. 

Tarka kuchennaPo co jest chropowata strona tarki kuchennej? Nie tylko do ziemniaków

Naleśniki ze starej książki kucharskiej

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka
  • 3-4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, mleko oraz sól i olej. Całość wymieszaj. 
  2. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na pół godziny, żeby odpoczęło.
  3. Patelnię lekko natłuść i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nałóż pierwszą porcję na naleśnika i usmaż go - jeśli będzie zbyt tłusty, wyrzuć. Przed kolejnymi porcjami nie musisz natłuszczać patelni.

Kruche i półkruche ciasto jest łatwe do przygotowania - trzeba się tylko trzymać kilku zasadDwa sekrety ciasta kruchego. Znajoma radzi, żeby "wysłać je na krioterapię"

Tak przygotowane naleśniki będą idealne do krokietów i wszystkich innych zawijanych wersji.

Więcej o: