Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowa spiżarnia to miejsce, gdzie znajdziemy wiele smacznych rarytasów. Na półkach z tradycyjnymi przetworami takimi jak dżemy, soki, sałatki czy kiszonki nie może zabraknąć popularnego smarowidła i swojskiego składnika, jakim jest bez dwóch zdań smalec.
Smalec - tradycyjny przysmak w nowoczesnym wydaniu
Jednym ze swojskich rarytasów jest pajda wiejskiego chleba z dodatkiem smalcu i plasterkami ogórka kiszonego. To prawdziwa klasyka i esencja polskiej kuchni. Jak zatem przygotować smalec w domu? Jak się okazuję to banalnie proste. Wystarczy zakup odpowiednich składników, smaczny przepis i odpowiednie dodatki, by stworzyć wyśmienite smarowidło w tradycyjnej i wegańskiej wersji.
Smalec to tłuszcz wytopiony ze słoniny - znakomicie sprawdza się podczas smażenia, bo można go podgrzewać do bardzo wysokiej temperatury, zanim zacznie się palić. Największym rarytasem jest jednak esencja smaku. Warto przygotować go z owocowym dodatkiem np. jabłkiem, suszonym morelami czy śliwkami. Warto wspomnieć, że do smarowidła można dodać także skwarki, cebulę, rozmaryn, czosnek, mięso mielone czy chorizo.
Zobacz wideo
Wegański smalec ze śliwką kalifornijską
Przepis na tradycyjny smalec z dodatkiem owoców
Składniki:
- 300 g słoniny,
- 200 g wędzonego lub parzonego boczku,
- pół szklanki posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, wiśnia i śliwka),
- majeranek,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina soli.
Sposób przygotowania:
- Słoninę kroimy w drobną kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę. Podobnie postępujemy z boczkiem.
- Do dużego garnka przekładamy słoninę i topimy, aż do uzyskania jasnozłotych skwarków. W tym samym czasie kroimy owoce - warto pamiętać, by nie były zbyt drobno posiekane, ponieważ ich smak zginie.
- Następnie do tłuszczu dodajemy boczek i smażymy kolejne pięć minut. Dodajemy owoce, majeranek i rozdrobniony czosnek.
- Tak przygotowany smalec przelewam do mniejszego naczyna - najlepeij małej kamionki. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym czasie dodajemy na kanapkę i delektujemy się swojskim smakiem.
Wegański smalczyk z dodatkiem owoców
Składniki:
- puszka fasoli,
- 4 suszone śliwki,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- jałowiec,
- goździk,
- pół łyżeczki majeranku,
- łyżka sosu sojowego,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz,
- delikatny olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obraną i posiekaną cebulę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy warzywo nabierze kolorów, dodajemy majeranek, jałowiec, goździka, liść laurowy i ziele angielskie. Prażymy, by wydobyć aromaty.
- Odsączoną z zalewy fasolę dokładnie blendujemy z dodatkiem sosu sojowego, majeranku, pieprzu, soli i 1/4 szklanki wody.
- Suszone śliwki kroimy w paseczki.
- Z patelni wyławiamy przyprawy. Do fasoli dodajemy cebulę i owoce. Ponownie blendujemy - warto pamiętać, by moc robota nie była zbyt duża - zależy nam na małych kawałkach cebuli i śliwek, nie na gładkiej paście.
- Tak przygotowany wegański smalec przekładamy do pojemnika, chłodzimy i dodajemy do ulubionych potraw lub na świeże pieczywo.