Błyskawiczne paszteciki sylwestrowe. Fenomenalna przekąska na huczną zabawę. Oto jak je przygotować

Podajemy przepis na błyskawiczne paszteciki, które idealnie wpasują się w sylwestrową atmosferę. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali ciasta francuskiego i kapusty kiszonej. Tę rozgrzewającą przekąskę przygotujesz w niecałą godzinę.

Zbliża się Sylwester, dlatego warto przygotować wcześniej przepisy, które pozwolą podkreślić wyjątkowość tego dnia. Do jednego z nich należy przepis na błyskawiczne paszteciki z kapustą. To rozgrzewające danie o wyrazistym smaku idealnie sprawdzi się w sylwestrową noc. Ich wykonanie nie jest skomplikowane, dlatego dobrze jest wypróbować poniższą recepturę.   

Zobacz wideo

Przepis na błyskawiczne paszteciki - doskonały pomysł na Sylwestra

Do przygotowania pasztecików będziecie potrzebowali ciasto francuskie, kapustę kiszoną, cebulę, marchew i pieczarki. Paszteciki wyjdą idealnie, jeśli dobrze je się doprawi solą i pieprzem do smaku.

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • jajko,
  • pół kilo kiszonej kapusty,
  • duża cebula,
  • pół kilo pieczarek,
  • duża marchewka,
  • olej,
  • kminek,
  • sól i pieprz do smaku.

Paszteciki z ciasta francuskiego sprawdzą się jako ciepła przekąska podczas zabawy sylwestrowej

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kapustę. Zagotuj ją w garnku i gotuj dalej na małym ogniu przez około pół godziny. Kapusta powinna zmięknąć.
  2. Umyj, obierz i zetrzyj na tarce marchewkę. W tym czasie obierz i pokrój drobno cebulę i pieczarki. Cebulę zeszklij, dodaj do niej pieczarki, a następnie marchewkę. Smaż wszystko przez kolejne trzy minuty, dodaj soli i pieprzu do smaku.
  3. Do patelni dodaj wcześniej ugotowaną kapustę kiszoną. Wymieszaj całość i smaż dalej przez około pięć minut. Tak przygotowany farsz przesiekaj drobno nożem.
  4. Przygotuj ciasto francuskie. Podziel je na dwie części. Ułóż farsz na połowie każdej części ciasta. Połowy z nadzieniem przykryj pustymi połówkami ciasta i sklejaj brzegi. 
  5. Tak przygotowane ciasto z farszem pokrój na paszteciki, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp ziarnami kminku. Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około piętnaście minut. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.