Podajemy przepis na błyskawiczne paszteciki, które idealnie wpasują się w sylwestrową atmosferę. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali ciasta francuskiego i kapusty kiszonej. Tę rozgrzewającą przekąskę przygotujesz w niecałą godzinę.
Fot. Grażyna Marks / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zbliża się Sylwester, dlatego warto przygotować wcześniej przepisy, które pozwolą podkreślić wyjątkowość tego dnia. Do jednego z nich należy przepis na błyskawiczne paszteciki z kapustą. To rozgrzewające danie o wyrazistym smaku idealnie sprawdzi się w sylwestrową noc. Ich wykonanie nie jest skomplikowane, dlatego dobrze jest wypróbować poniższą recepturę.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na błyskawiczne paszteciki - doskonały pomysł na Sylwestra
Do przygotowania pasztecików będziecie potrzebowali ciasto francuskie, kapustę kiszoną, cebulę, marchew i pieczarki. Paszteciki wyjdą idealnie, jeśli dobrze je się doprawi solą i pieprzem do smaku.
Paszteciki z ciasta francuskiego sprawdzą się jako ciepła przekąska podczas zabawy sylwestrowej
Przygotowanie:
Przygotuj kapustę. Zagotuj ją w garnku i gotuj dalej na małym ogniu przez około pół godziny. Kapusta powinna zmięknąć.
Umyj, obierz i zetrzyj na tarce marchewkę. W tym czasie obierz i pokrój drobno cebulę i pieczarki. Cebulę zeszklij, dodaj do niej pieczarki, a następnie marchewkę. Smaż wszystko przez kolejne trzy minuty, dodaj soli i pieprzu do smaku.
Do patelni dodaj wcześniej ugotowaną kapustę kiszoną. Wymieszaj całość i smaż dalej przez około pięć minut. Tak przygotowany farsz przesiekaj drobno nożem.
Przygotuj ciasto francuskie. Podziel je na dwie części. Ułóż farsz na połowie każdej części ciasta. Połowy z nadzieniem przykryj pustymi połówkami ciasta i sklejaj brzegi.
Tak przygotowane ciasto z farszem pokrój na paszteciki, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp ziarnami kminku. Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około piętnaście minut.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl