Koreczki na sylwestra. Trzy wersje przekąski, która będzie większym hitem, niż Zenek na "Sylwestrze Marzeń"

Koreczki to chyba najpopularniejsza przekąska na sylwestra i każda inną imprezę. Wariantów smakowych jest bez liku, a my dziś przedstawimy trzy smaczne wersje, dzięki którym każdy z twoich gości znajdzie coś dla siebie. Lubisz śródziemnomorskie smaki, a może wolisz wersję wege? Zapraszamy do przepisów na sylwestrowe przekąski.

Więcej inspiracji na sylwestrowe przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy organizujemy zabawę sylwestrową, niemałą trudność sprawia wymyślenie imprezowego menu. Obok sałatek i kanapek, warto postawić na klasykę, czyli koreczki, które można złapać na raz i wrócić do tańca. Mamy dla was trzy wersje koreczków, które zasmakują każdemu - nawet weganie znajdą coś dla siebie. 

1. Koreczki a la caprese

Koreczki a la caprese to najprostsza wersja koreczków inspirowana popularną włoską przystawką. Smakuje fantastycznie, dzięki skropieniu sosem balsamicznym. Żeby przygotować takie koreczki, potrzebujesz:

  • patyczków do koreczków lub dłuższych wykałaczek
  • pieczywa tostowego
  • 1 opakowania mini kulek mozzarelli
  • listków świeżej bazylii
  • pomidorków koktajlowych
  • sosu balsamicznego

Sposób wykonania:

  1. Pieczywo tostowe opiecz w tosterze lub na suszej patelni (możesz wcześniej lekko nasmarować je oliwą i oprószyć suszonymi ziołami). Następnie pokrój je w kostkę.
  2. Pomidorki oraz kulki mozzarelli przekrój na pół.
  3. Zacznij składać koreczki. Na wykałaczkę nadziej kawałek pieczywa, następnie połóż połowę pomidora, na to listek bazylii, później mozzarellę, kolejny listek bazylii oraz drugą połowę pomidorka. 
  4. Koreczki ułóż na talerzu i lekko skrop je sosem balsamicznym.

2. Koreczki z cukinii i szynki parmeńskiej

Te koreczki fantastycznie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Fantastycznie komponują się z białym winem lub winem musującym. Oto lista składników:

  • 1 niewielka cukinia
  • 12 - 14 plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
  • zielone oliwki 
  • serek śmietankowy
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem - nie obieraj jej. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokrój warzywo wzdłuż na cienkie plastry - ile uzyskasz plastrów, tyle będzie koreczków.
  2. Każdy plaster warzywa lekko osól i dodaj pieprz do smaku. Następnie cienko posmaruj śmietankowym serkiem i połóż plaster szynki. 
  3. Zwiń w rulon, na środek połóż oliwkę i zepnij go wykałaczką. Koreczki połóż na talerzu i skrop delikatnie oliwą, jeśli lubisz.

3. Wegańskie koreczki z tofu

 Jeśli szukasz inspiracji na bezmięsne przekąski sylwestrowe, wege koreczki z tofu będą świetną opcją.

  • wędzone tofu
  • suszone pomidory
  • czarne lub zielone oliwki
  • czerwona papryka

Sposób wykonania:

  1. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z ulubionymi przyprawami i ziołami. Suszone pomidory i oliwki pokrój na pół, a paprykę w kostkę.
  2. Zacznij składać koreczki. Najpierw wbij paprykę, następnie tofu i kawałek suszonego pomidora. Całość zwieńcz oliwką. 
  3. Koreczki ułóż na talerzu. Podawaj je z wege majonezem lub ulubionym sosem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.