Więcej inspiracji na sylwestrowe przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy organizujemy zabawę sylwestrową, niemałą trudność sprawia wymyślenie imprezowego menu. Obok sałatek i kanapek, warto postawić na klasykę, czyli koreczki, które można złapać na raz i wrócić do tańca. Mamy dla was trzy wersje koreczków, które zasmakują każdemu - nawet weganie znajdą coś dla siebie.
1. Koreczki a la caprese
Koreczki a la caprese to najprostsza wersja koreczków inspirowana popularną włoską przystawką. Smakuje fantastycznie, dzięki skropieniu sosem balsamicznym. Żeby przygotować takie koreczki, potrzebujesz:
- patyczków do koreczków lub dłuższych wykałaczek
- pieczywa tostowego
- 1 opakowania mini kulek mozzarelli
- listków świeżej bazylii
- pomidorków koktajlowych
- sosu balsamicznego
Sposób wykonania:
- Pieczywo tostowe opiecz w tosterze lub na suszej patelni (możesz wcześniej lekko nasmarować je oliwą i oprószyć suszonymi ziołami). Następnie pokrój je w kostkę.
- Pomidorki oraz kulki mozzarelli przekrój na pół.
- Zacznij składać koreczki. Na wykałaczkę nadziej kawałek pieczywa, następnie połóż połowę pomidora, na to listek bazylii, później mozzarellę, kolejny listek bazylii oraz drugą połowę pomidorka.
- Koreczki ułóż na talerzu i lekko skrop je sosem balsamicznym.
2. Koreczki z cukinii i szynki parmeńskiej
Te koreczki fantastycznie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Fantastycznie komponują się z białym winem lub winem musującym. Oto lista składników:
- 1 niewielka cukinia
- 12 - 14 plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- zielone oliwki
- serek śmietankowy
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem - nie obieraj jej. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokrój warzywo wzdłuż na cienkie plastry - ile uzyskasz plastrów, tyle będzie koreczków.
- Każdy plaster warzywa lekko osól i dodaj pieprz do smaku. Następnie cienko posmaruj śmietankowym serkiem i połóż plaster szynki.
- Zwiń w rulon, na środek połóż oliwkę i zepnij go wykałaczką. Koreczki połóż na talerzu i skrop delikatnie oliwą, jeśli lubisz.
3. Wegańskie koreczki z tofu
Jeśli szukasz inspiracji na bezmięsne przekąski sylwestrowe, wege koreczki z tofu będą świetną opcją.
- wędzone tofu
- suszone pomidory
- czarne lub zielone oliwki
- czerwona papryka
Sposób wykonania:
- Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z ulubionymi przyprawami i ziołami. Suszone pomidory i oliwki pokrój na pół, a paprykę w kostkę.
- Zacznij składać koreczki. Najpierw wbij paprykę, następnie tofu i kawałek suszonego pomidora. Całość zwieńcz oliwką.
- Koreczki ułóż na talerzu. Podawaj je z wege majonezem lub ulubionym sosem.