Te przystawki sylwestrowe to prawdziwy fenomen! Proste przekąski, które zrobisz błyskawicznie

Sylwestrowe przekąski to must have każdej imprezy. Wśród lubianych przystawek królują sałatki, słodkie wypieki, sery czy oryginalnie podane wędliny. Zdradzamy jak przygotować idealny stół, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Kluczem do sukcesu jest estetyczne podanie i najlepszej jakości składniki.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Do nocy sylwestrowej pozostało coraz mniej czasu. Jeśli zastanawiasz się jak ugościć znajomych i bliskich, sprawdź przepis na oryginalne przekąski! Na liście znajdziesz wiele tradycyjnych przysmaków, ale także oryginalne i eleganckie propozycje z nietypowych składników. Kluczem do sukcesu jest ładne podanie i niewielkie porcje, idealne na raz. 

Sylwestrowe przekąski w oryginalnym wydaniu 

Ostatni dzień roku to czas hucznych imprez, rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania przy stole. Co za tym idzie, królują wówczas przekąski i apetyczne przystawki. Na liście nie brakuje śledzi, sałatek, tatarów, słodkich wypieków, wytrawnych serów czy kolorowych drinków. 

Kluczowe jest estetyczne podanie, niewielkie porcje i składniki najwyższej jakości. Nie może zabraknąć także aromatycznych sosów, przypraw, ale i zdrowych dodatków takich jak kiełki, zioła czy jadalne kwiaty. Wśród przepisów warto wyróżnić klasyczne już przekąski z ciasta francuskiego, tatar z łososia, fikuśne sałatki, słone smaczki podane z sosami czy małe, słodkie desery zaserwowane w niewielkich pojemniczkach. Liczy się pomysł, podanie i oczywiście spektakularne wrażenia kulinarne! 

Zobacz wideo Warzywa w tempurze idealnie sprawdzą się na imprezie

Prekąski na sylwestra - imprezowa gwiazda z pesto 

Składniki: 

  • dwa opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g sera mozzarella,
  • 40 g sera pecorino romano lub parmezanu,
  • 10 g orzeszków piniowych, 
  • 40 g liści bazylii, 
  • 70 g oliwy,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • jajko. 

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Jeden płat ciasta wycięty w okrąg przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Do melaksera przekładamy składniki na pesto - dwa rodzaje sera, orzeszki pinii, bazylie, oliwę, czosnek, oliwę, odrobinę soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę. 
  3. Pesto rozsmarowujemy na wcześniej przygotowanym cieście. Następnie nakładamy drugi płat ciasta. Na środku odciskamy koło przy pomocy kieliszka do wina. Ciasto nacinamy w paseczki - każdy z nich zawijamy w śrubkę. 
  4. Tak przygotowane ciasto francuskie smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut przed samym podaniem. 

Nadziewane muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem 

Składniki: 

  • muszle makaronowe,
  • 300 g szpinaku, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • puszka pomidorów, 
  • 150 g sera ricotta, 
  • bazylia,
  • oregano, 
  • sól, 
  • szczypta cukru,
  • pieprz. 
  1. Muszle makaronowe podgotowujemy w osolonym wrzątku. Makaron odcedzamy po kilku minutach - powinien być mocno al dente. 
  2. Szpinak podsmażamy z czosnkiem, gdy liście zwiędną, dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. 
  3. W rondelku przygotowujemy sos pomimdorowy - omidory z puszki łączymy z ziołami, cukrem, solą, i pieprzem. Gotujemy przez kilka minut.  
  4. Makaronowe muszle nadziewamy farszem szpinakowo-serowym. Układamy w naczyniu. Całość zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. 
  5. Wskazówka - muszle makaronowe można dodatkowo posypać ciągnącym serem. Podajemy na ciepło lub jako zimną przekąskę. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.