Więcej sylwestrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do nocy sylwestrowej pozostało coraz mniej czasu. Jeśli zastanawiasz się jak ugościć znajomych i bliskich, sprawdź przepis na oryginalne przekąski! Na liście znajdziesz wiele tradycyjnych przysmaków, ale także oryginalne i eleganckie propozycje z nietypowych składników. Kluczem do sukcesu jest ładne podanie i niewielkie porcje, idealne na raz.
Sylwestrowe przekąski w oryginalnym wydaniu
Ostatni dzień roku to czas hucznych imprez, rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania przy stole. Co za tym idzie, królują wówczas przekąski i apetyczne przystawki. Na liście nie brakuje śledzi, sałatek, tatarów, słodkich wypieków, wytrawnych serów czy kolorowych drinków.
Kluczowe jest estetyczne podanie, niewielkie porcje i składniki najwyższej jakości. Nie może zabraknąć także aromatycznych sosów, przypraw, ale i zdrowych dodatków takich jak kiełki, zioła czy jadalne kwiaty. Wśród przepisów warto wyróżnić klasyczne już przekąski z ciasta francuskiego, tatar z łososia, fikuśne sałatki, słone smaczki podane z sosami czy małe, słodkie desery zaserwowane w niewielkich pojemniczkach. Liczy się pomysł, podanie i oczywiście spektakularne wrażenia kulinarne!
Zobacz wideo Warzywa w tempurze idealnie sprawdzą się na imprezie
Prekąski na sylwestra - imprezowa gwiazda z pesto
Składniki:
- dwa opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g sera mozzarella,
- 40 g sera pecorino romano lub parmezanu,
- 10 g orzeszków piniowych,
- 40 g liści bazylii,
- 70 g oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- jajko.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Jeden płat ciasta wycięty w okrąg przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do melaksera przekładamy składniki na pesto - dwa rodzaje sera, orzeszki pinii, bazylie, oliwę, czosnek, oliwę, odrobinę soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę.
- Pesto rozsmarowujemy na wcześniej przygotowanym cieście. Następnie nakładamy drugi płat ciasta. Na środku odciskamy koło przy pomocy kieliszka do wina. Ciasto nacinamy w paseczki - każdy z nich zawijamy w śrubkę.
- Tak przygotowane ciasto francuskie smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut przed samym podaniem.
Nadziewane muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem
Składniki:
- muszle makaronowe,
- 300 g szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 150 g sera ricotta,
- bazylia,
- oregano,
- sól,
- szczypta cukru,
- pieprz.
- Muszle makaronowe podgotowujemy w osolonym wrzątku. Makaron odcedzamy po kilku minutach - powinien być mocno al dente.
- Szpinak podsmażamy z czosnkiem, gdy liście zwiędną, dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy.
- W rondelku przygotowujemy sos pomimdorowy - omidory z puszki łączymy z ziołami, cukrem, solą, i pieprzem. Gotujemy przez kilka minut.
- Makaronowe muszle nadziewamy farszem szpinakowo-serowym. Układamy w naczyniu. Całość zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
- Wskazówka - muszle makaronowe można dodatkowo posypać ciągnącym serem. Podajemy na ciepło lub jako zimną przekąskę.