-
Haps
-
Jak przygotować
- Najlepszy obiad na Nowy Rok? Postaw na staropolską klasykę, czyli perliczkę. Delikatny smak wzbogacą zioła i grzyby
Pomysł na noworoczny obiad? Postaw na staropolską klasykę, czyli perliczkę. Delikatny smak wzbogacą zioła i grzyby
Nowy Rok to świetna okazja, by przygotować uroczysty obiad. Jeśli nie masz pomysłu, a nie chcesz w ten wyjątkowy dzień znów serwować mielonych, mamy dla ciebie propozycję: co powiesz na powrót do staropolskiej klasyki? Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, postaw na perliczkę.
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Perliczka to trochę zapomniane mięso, a wielka szkoda, bo jest delikatne i aromatyczne. Nie przypomina popularnego kurczaka, dlatego świetnie nadaje się na świąteczny obiad. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować perliczkę po staropolsku - z mnóstwem ziół i grzybowym farszem. Będzie smacznie i aromatycznie.
Obiad na Nowy Rok - perliczka po staropolsku
Składniki:
- 1 większa perliczka
- ok. 200 g leśnych grzybów (najlepiej mrożonych)
- 200 g surowego boczku
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, tymianek, majeranek, 2 gałązki rozmarynu
- masło lub oliwa
- ok. 150 ml wytrawnego białego wina
Perliczka po staropolsku - sposób wykonania:
- Mięso perliczki dokładnie oczyść, opłucz i wysusz. Jeśli masz perliczkę z podrobami - usuń je i zatrzymaj np. na krupnik. Następnie natrzyj ptaka z obu stron pieprzem i solą, a w środku dodatkowo czosnkiem roztartym z solą. Odstaw mięso na jakiś czas w chłodne miejsce.
- Boczek pokrój w kostkę a cebulę w piórka. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj cebulę i smaż całość, aż boczek lekko zbrązowieje, a cebula stanie się złota. Zawartość patelni odłóż na bok.
- Na tej samej patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj kawałki grzybów (nie musisz ich rozmrażać). Smaż, aż zmiękną. Następnie lekko je osól, dodaj tymianek i zalej białym winem. Duś całość przez 15 minut na niewielkim ogniu, aż sos się zredukuje.
- Do patelni dołóż podsmażony boczek i cebulę. Duś całość jeszcze przez 5 minut.
- Perliczkę wyjmij z lodówki. Do środka włóż grzyby z boczkiem i cebulą. Dodaj także gałązkę rozmarynu i zaszyj perliczkę, by farsz nie wypływał podczas pieczenia.
- Mięso natrzyj z wierzchu majerankiem i oliwą. Na dno brytfanny połóż kilka skrawków masła. Włóż do środka ptaka i zakryj szczelnie pokrywką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej mięso wytopionym tłuszczem. Piecz przez kolejne pół godziny, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawaj z ziemniaczanym purée.