Pomysł na noworoczny obiad? Postaw na staropolską klasykę, czyli perliczkę. Delikatny smak wzbogacą zioła i grzyby

Nowy Rok to świetna okazja, by przygotować uroczysty obiad. Jeśli nie masz pomysłu, a nie chcesz w ten wyjątkowy dzień znów serwować mielonych, mamy dla ciebie propozycję: co powiesz na powrót do staropolskiej klasyki? Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, postaw na perliczkę.

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Perliczka to trochę zapomniane mięso, a wielka szkoda, bo  jest delikatne i aromatyczne. Nie przypomina popularnego kurczaka, dlatego świetnie nadaje się na świąteczny obiad. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować perliczkę po staropolsku - z mnóstwem ziół i grzybowym farszem. Będzie smacznie i aromatycznie. 

Obiad na Nowy Rok - perliczka po staropolsku

Składniki:

  • 1 większa perliczka
  • ok. 200 g leśnych grzybów (najlepiej mrożonych)
  • 200 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek, 2 gałązki rozmarynu
  • masło lub oliwa
  • ok. 150 ml wytrawnego białego wina

Perliczka po staropolsku - sposób wykonania:

  1. Mięso perliczki dokładnie oczyść, opłucz i wysusz. Jeśli masz perliczkę z podrobami - usuń je i zatrzymaj np. na krupnik. Następnie natrzyj ptaka z obu stron pieprzem i solą, a w środku dodatkowo czosnkiem roztartym z solą. Odstaw mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. 
  2. Boczek pokrój w kostkę a cebulę w piórka. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj cebulę i smaż całość, aż boczek lekko zbrązowieje, a cebula stanie się złota. Zawartość patelni odłóż na bok. 
  3. Na tej samej patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj kawałki grzybów (nie musisz ich rozmrażać). Smaż, aż zmiękną. Następnie lekko je osól, dodaj tymianek i zalej białym winem. Duś całość przez 15 minut na niewielkim ogniu, aż sos się zredukuje.
  4. Do patelni dołóż podsmażony boczek i cebulę. Duś całość jeszcze przez 5 minut. 
  5. Perliczkę wyjmij z lodówki. Do środka włóż grzyby z boczkiem i cebulą. Dodaj także gałązkę rozmarynu i zaszyj perliczkę, by farsz nie wypływał podczas pieczenia.
  6. Mięso natrzyj z wierzchu majerankiem i oliwą. Na dno brytfanny połóż kilka skrawków masła. Włóż do środka ptaka i zakryj szczelnie pokrywką.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej mięso wytopionym tłuszczem. Piecz przez kolejne pół godziny, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawaj z ziemniaczanym purée.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.