Przygotuj wytrawny quiche ze świątecznych mięs i wędlin. Patent na sylwestrową przekąskę z efektem wow

Uroczyste święta dobiegły końca, co za tym idzie, w wielu domach lodówki pękają w szwach od tradycyjnych dań i rarytasów. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać bożonarodzeniowe wędliny i pieczenie, koniecznie sprawdź przepis na wytrawną tartę. Quiche to prawdziwy rarytas i idealna receptura, którą zależnie od potrzeb można dowolnie modyfikować.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Bożonarodzeniowe przygotowania przeszły już do historii, jednak mimo to nasze lodówki i spiżarnie pełne są świątecznych rarytasów. Aby zaprzeczyć marnowaniu żywności i podążać z duchem zero waste, warto sprawdzić sprytne przepisy, które pozwolą w ciekawy sposób wykorzystać wigilijne specjały. 

Jak uratować mięso, które jest od świąt?

Świąteczne biesiadowanie dobiegło końca, teraz czas na sylwestrowe przygotowania i dopinanie imprezowego menu. Jeśli lodówka pęka w szwach, a w niej leżakuje sporo wędlin, warto zastanowić się, co można przygotować z aromatycznych mięs, by się nie zmarnowały. Przepisem, który idealnie sprawdzi się w takiej sytuacji, jest quiche. Tajemnicza nazwa to nic innego jak kruche ciasto, które jest bazą naszego rarytasu i aromatyczny farsz, który można przygotować z niemal wszystkiego. 

Quiche spektakularnie wygląda, ale i pysznie smakuje. Kruchy spód można wzbogacić o dowolne składniki. Co za tym idzie, można śmiało wykorzystać zalegające w lodówce warzywa, sery, mięsa i wędliny. Warto jednak pamiętać o przyprawach, świeżej zieleninie i spoiwie, które połączy wszystkie produkty - mowa tu o śmietance połączonej z jajkami. 

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Quiche - przepis ze świątecznych pozostałości 

Składniki: 

  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • żółtko,
  • łyżka zimnej wody,
  • olej,
  • 200 g pieczonych mięs lub wędlin, 
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 jajka,
  • ulubiony ser,
  • dowolne warzywa: szpinak, pomidory, papryka, cukinia, natka pietruszki, pieczarki, cebula, por,
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki płatków chilli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od kruchego ciasta - mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło, żółtko i łyżkę zimnej wody. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, rozwałkowujemy, zawijamy w folię i przekładamy do lodówki. 
  2. Kolejnym krokiem jest nadzienie do tarty. Mięsa lub wędliny kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy. Kroimy wybrane warzywa np. cebulę, por, czosnek i cukinię. 
  3. Na patelni podsmażamy wędlinę lub mięso, gdy się ładnie zarumieni, dodajemy cebulę, por, cukinię i czosnek. Podsmażamy do wydobycia smaków i aromatów. 
  4. Wyciągamy ciasto z lodówki. Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo rozwałkowujemy, a następnie wykładamy do formy do tart. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni. 
  5. Następnie wykładamy na spód podsmażony farsz. 
  6. W miseczce rozmącamy jaja i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy i przelewamy na farsz. 
  7. Tak przygotowany quiche dodatkowo posypujemy ulubionym serem, ponownie zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.