• Link został skopiowany

Przygotuj wytrawny quiche ze świątecznych mięs i wędlin. Patent na sylwestrową przekąskę z efektem wow

Uroczyste święta dobiegły końca, co za tym idzie, w wielu domach lodówki pękają w szwach od tradycyjnych dań i rarytasów. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać bożonarodzeniowe wędliny i pieczenie, koniecznie sprawdź przepis na wytrawną tartę. Quiche to prawdziwy rarytas i idealna receptura, którą zależnie od potrzeb można dowolnie modyfikować.
Quiche lorraine
Fot. Shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Bożonarodzeniowe przygotowania przeszły już do historii, jednak mimo to nasze lodówki i spiżarnie pełne są świątecznych rarytasów. Aby zaprzeczyć marnowaniu żywności i podążać z duchem zero waste, warto sprawdzić sprytne przepisy, które pozwolą w ciekawy sposób wykorzystać wigilijne specjały. 

Jak uratować mięso, które jest od świąt?

Świąteczne biesiadowanie dobiegło końca, teraz czas na sylwestrowe przygotowania i dopinanie imprezowego menu. Jeśli lodówka pęka w szwach, a w niej leżakuje sporo wędlin, warto zastanowić się, co można przygotować z aromatycznych mięs, by się nie zmarnowały. Przepisem, który idealnie sprawdzi się w takiej sytuacji, jest quiche. Tajemnicza nazwa to nic innego jak kruche ciasto, które jest bazą naszego rarytasu i aromatyczny farsz, który można przygotować z niemal wszystkiego. 

Quiche spektakularnie wygląda, ale i pysznie smakuje. Kruchy spód można wzbogacić o dowolne składniki. Co za tym idzie, można śmiało wykorzystać zalegające w lodówce warzywa, sery, mięsa i wędliny. Warto jednak pamiętać o przyprawach, świeżej zieleninie i spoiwie, które połączy wszystkie produkty - mowa tu o śmietance połączonej z jajkami. 

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Quiche - przepis ze świątecznych pozostałości 

Składniki: 

  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • żółtko,
  • łyżka zimnej wody,
  • olej,
  • 200 g pieczonych mięs lub wędlin, 
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 jajka,
  • ulubiony ser,
  • dowolne warzywa: szpinak, pomidory, papryka, cukinia, natka pietruszki, pieczarki, cebula, por,
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki płatków chilli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od kruchego ciasta - mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło, żółtko i łyżkę zimnej wody. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, rozwałkowujemy, zawijamy w folię i przekładamy do lodówki. 
  2. Kolejnym krokiem jest nadzienie do tarty. Mięsa lub wędliny kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy. Kroimy wybrane warzywa np. cebulę, por, czosnek i cukinię. 
  3. Na patelni podsmażamy wędlinę lub mięso, gdy się ładnie zarumieni, dodajemy cebulę, por, cukinię i czosnek. Podsmażamy do wydobycia smaków i aromatów. 
  4. Wyciągamy ciasto z lodówki. Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo rozwałkowujemy, a następnie wykładamy do formy do tart. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni. 
  5. Następnie wykładamy na spód podsmażony farsz. 
  6. W miseczce rozmącamy jaja i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy i przelewamy na farsz. 
  7. Tak przygotowany quiche dodatkowo posypujemy ulubionym serem, ponownie zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut i gotowe!
Więcej o: