Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Bożonarodzeniowe przygotowania przeszły już do historii, jednak mimo to nasze lodówki i spiżarnie pełne są świątecznych rarytasów. Aby zaprzeczyć marnowaniu żywności i podążać z duchem zero waste, warto sprawdzić sprytne przepisy, które pozwolą w ciekawy sposób wykorzystać wigilijne specjały.
Jak uratować mięso, które jest od świąt?
Świąteczne biesiadowanie dobiegło końca, teraz czas na sylwestrowe przygotowania i dopinanie imprezowego menu. Jeśli lodówka pęka w szwach, a w niej leżakuje sporo wędlin, warto zastanowić się, co można przygotować z aromatycznych mięs, by się nie zmarnowały. Przepisem, który idealnie sprawdzi się w takiej sytuacji, jest quiche. Tajemnicza nazwa to nic innego jak kruche ciasto, które jest bazą naszego rarytasu i aromatyczny farsz, który można przygotować z niemal wszystkiego.
Quiche spektakularnie wygląda, ale i pysznie smakuje. Kruchy spód można wzbogacić o dowolne składniki. Co za tym idzie, można śmiało wykorzystać zalegające w lodówce warzywa, sery, mięsa i wędliny. Warto jednak pamiętać o przyprawach, świeżej zieleninie i spoiwie, które połączy wszystkie produkty - mowa tu o śmietance połączonej z jajkami.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Quiche - przepis ze świątecznych pozostałości
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- żółtko,
- łyżka zimnej wody,
- olej,
- 200 g pieczonych mięs lub wędlin,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 4 jajka,
- ulubiony ser,
- dowolne warzywa: szpinak, pomidory, papryka, cukinia, natka pietruszki, pieczarki, cebula, por,
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki płatków chilli.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od kruchego ciasta - mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło, żółtko i łyżkę zimnej wody. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, rozwałkowujemy, zawijamy w folię i przekładamy do lodówki.
- Kolejnym krokiem jest nadzienie do tarty. Mięsa lub wędliny kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy. Kroimy wybrane warzywa np. cebulę, por, czosnek i cukinię.
- Na patelni podsmażamy wędlinę lub mięso, gdy się ładnie zarumieni, dodajemy cebulę, por, cukinię i czosnek. Podsmażamy do wydobycia smaków i aromatów.
- Wyciągamy ciasto z lodówki. Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo rozwałkowujemy, a następnie wykładamy do formy do tart. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni.
- Następnie wykładamy na spód podsmażony farsz.
- W miseczce rozmącamy jaja i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy i przelewamy na farsz.
- Tak przygotowany quiche dodatkowo posypujemy ulubionym serem, ponownie zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut i gotowe!