Paluchy drożdżowe z serem. Słona przekąska na imprezę sylwestrową. Idealne na ciepło i na zimno

Paluchy drożdżowe z serem to świetna przekąska na sylwestra. Jej zaletą jest przede wszystkim to, że smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W połączeniu z kubkiem czerwonego barszczu otrzymujemy danie na gorąco. Ich przyrządzenie jest dość proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Zobacz wideo Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka

Przekąska na sylwestra 2022 nie musi być nudna. Bardzo często decydujemy się na koreczki, grzybki marynowane, lub sałatkę. Jednak przygotowując domową imprezę, warto sięgnąć po paluchy drożdżowe z serem. Nie tylko nasycą gości, ale przede wszystkim przypadną im do gustu.

Paluchy drożdżowe z serem. Przepis na udanego Sylwestra 2022

Przekąski na ciepło nie zawsze wiążą się z długim przebywaniem w kuchni. Wystarczy przyrządzić paluchy drożdżowe z serem, aby przekonać się jak szybko, można uzyskać danie na gorąco. Co więcej, ich zaletą jest również fakt, że zjadane na zimno wyśmienicie skomponują się z lampką czerwonego wina. Jak je zrobić? Po pierwsze niezbędne będzie ciasto na pizzę. Po drugie mozzarella.

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży (najlepiej tych w kostce),
  • 400 ml ciepłego mleka,
  • 500 g mąki pszennej typ 450,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy.

Składniki do paluchów:

  • puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano,
  • bazylia,
  • 200 g tartego sera mozzarella,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • czerwona papryka.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Paluchy drożdżowe z serem. Sposób przygotowania krok po kroku

  1.  Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do naczynia wrzucamy pokruszone drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i około czterech łyżek mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Na stolnicę przesiewamy pozostałą ilość mąki. W kopczyku robimy wgłębienie. Dodajemy rozczyn i sól. Mieszamy. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Wyrabiamy jednolite ciasto do momentu, aż będzie swobodnie oklejać się od dłoni.
  3. Gotowe ciasto drożdżowe przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę, do wyrośnięcia.
  4. Pomidory przekładamy do rondelka. Dodajemy czosnek oraz przyprawy. Gotujemy przez 10 minut
  5. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek. Smarujemy go pomidorami oraz posypujemy serem. 
  6. Następnie kroimy szerokie i długie paski. Za pomocą dłoni skręcamy je w jedną stronę. W ten sposób powstaną zawijaski. 
  7. Na szeroką blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy delikatnie paluchy drożdżowe. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy dodatkową ilością sera i oregano.
  8. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  9. Paluchy drożdżowe z serem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st. Celsjusza przez 15 minut.

Tak przygotowaną przekąskę na sylwestra podajemy na gorąco lub na zimno. Idealnie smakuje z różnymi sosami jako dodatek do wina. Jeśli chcemy spróbować ich na ciepło, warto paluchy drożdżowe z serem podawać wraz z kubkiem gorącego barszczu czerwonego

Więcej o:
Copyright © Agora SA