Zobacz wideo
Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka
Przekąska na sylwestra 2022 nie musi być nudna. Bardzo często decydujemy się na koreczki, grzybki marynowane, lub sałatkę. Jednak przygotowując domową imprezę, warto sięgnąć po paluchy drożdżowe z serem. Nie tylko nasycą gości, ale przede wszystkim przypadną im do gustu.
Paluchy drożdżowe z serem. Przepis na udanego Sylwestra 2022
Przekąski na ciepło nie zawsze wiążą się z długim przebywaniem w kuchni. Wystarczy przyrządzić paluchy drożdżowe z serem, aby przekonać się jak szybko, można uzyskać danie na gorąco. Co więcej, ich zaletą jest również fakt, że zjadane na zimno wyśmienicie skomponują się z lampką czerwonego wina. Jak je zrobić? Po pierwsze niezbędne będzie ciasto na pizzę. Po drugie mozzarella.
Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży (najlepiej tych w kostce),
- 400 ml ciepłego mleka,
- 500 g mąki pszennej typ 450,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy.
Składniki do paluchów:
- puszka pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano,
- bazylia,
- 200 g tartego sera mozzarella,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz cayenne,
- czerwona papryka.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Paluchy drożdżowe z serem. Sposób przygotowania krok po kroku
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do naczynia wrzucamy pokruszone drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i około czterech łyżek mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Na stolnicę przesiewamy pozostałą ilość mąki. W kopczyku robimy wgłębienie. Dodajemy rozczyn i sól. Mieszamy. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Wyrabiamy jednolite ciasto do momentu, aż będzie swobodnie oklejać się od dłoni.
- Gotowe ciasto drożdżowe przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę, do wyrośnięcia.
- Pomidory przekładamy do rondelka. Dodajemy czosnek oraz przyprawy. Gotujemy przez 10 minut
- Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek. Smarujemy go pomidorami oraz posypujemy serem.
- Następnie kroimy szerokie i długie paski. Za pomocą dłoni skręcamy je w jedną stronę. W ten sposób powstaną zawijaski.
- Na szeroką blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy delikatnie paluchy drożdżowe. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy dodatkową ilością sera i oregano.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Paluchy drożdżowe z serem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st. Celsjusza przez 15 minut.
Tak przygotowaną przekąskę na sylwestra podajemy na gorąco lub na zimno. Idealnie smakuje z różnymi sosami jako dodatek do wina. Jeśli chcemy spróbować ich na ciepło, warto paluchy drożdżowe z serem podawać wraz z kubkiem gorącego barszczu czerwonego.