Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw, które króluje w domowej kuchni polskiej i nie tylko. Często gości na naszych stołach pod wieloma postaciami, jednak zanim tam trafi, musi przejść odpowiednie przygotowanie - mowa tu o mozolnym obieraniu. Są jednak triki, które mogą znacznie usprawnić ten proces.
Mało kto z nas lubuje się w obieraniu ziemniaków. Nic w tym dziwnego, ta prosta, powtarzająca się czynność potrafi zająć sporo czasu, a do tego jest nudna i monotonna. Warto zatem poznać triki, które znacznie ułatwią i usprawnią ten mozolny proces. Zazwyczaj bulwy obieramy, a następnie gotujemy. Gdyby ową czynność zamienić i ugotować warzywa w mundurkach, a następnie pozbawić skórki, zyskamy nie tylko satysfakcję, ale i wiele składników odżywczych. Przed owym przygotowaniem można naciąć bulwy na końcach, tworząc krzyżyk - to znacznie usprawni późniejszą pracę.
Wśród sprytnych rozwiązań warto wyróżnić także specjalną obieraczkę, przeznaczoną do bulw. W ten sposób możemy łatwo i szybko pozbyć się niechcianej skórki z warzywa. Jeśli są odpowiedniej wielkości można także poruszać narzędziem w obu kierunkach - w górę i w dół - dzięki czemu praca minie ekspresowo.
Obieranie ziemniaków może usprawnić także specjalna maszynka, jest to jednak znacznie większy wydatek rzędu kilkuset złotych. Warto jednak rozważyć tę opcję, szczególnie przydatna okaże się w restauracjach, food truckach czy barach.
Z kolei młode ziemniaczki nie wymagają obierania i warto o tym pamiętać. Wystarczy je dokładnie umyć i ewentualnie wyciąć drobne oczka. Pomocna okaże się także druciana ściereczka lub czysta szczoteczka.