Tradycyjna babka drożdżowa według Matteo Brunetti. Alternatywa dla włoskiego klasyka w sam raz na Nowy Rok

Drożdżowa babka to tradycyjny włoski wypiek świąteczny. Matteo Brunetti zdradził przepis jak udoskonalić klasyczną recepturę - wystarczy krem waniliowy, by urozmaicić jej smak. To także ciekawy pomysł na wykorzystanie kilkudniowego ciasta!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Świąteczne wypieki to prawdziwy rarytas, najczęściej przygotowywany według babcinych przepisów. Królową wśród włoskich ciast jest babka drożdżowa, posypana grubą warstwą cukru pudru. Matteo Brunetti postanowił jednak nieco udoskonalić recepturę i dodał do niej aksamitny krem waniliowy. Podanie także znacząco się różni od tradycyjnego. 

Matteo Brunetti zdradził przepis na oryginalną włoską babkę

Matteo Brunetti to wielu osobom znany kucharz, który karierę medialną rozpoczął od uczestniczenia w programie "Master Chef". Od tamtej pory raczy nas oryginalnymi, włoskimi recepturami i zjawiskowymi przepisami na dania i wypieki. W ostatnim wpisie na Instagramie postanowił podzielić się recepturą na włoską babkę drożdżową, która w wielu regionach Italii jest symbolem świąt Bożego Narodzenia. 

Brunetti zrezygnował jednak z tradycji i przygotował babkę w nieco bardziej oryginalny sposób. Bowiem delikatne ciasto połączył z aksamitnym kremem waniliowym, który następnie przykrył kolejną warstwą babki. To nie tylko zjawiskowy efekt, ale także ciekawy pomysł na wykorzystanie ciast, które jest już lekko zeschnięte. 

Zobacz wideo Przerwa na kawę z Matteo Brunettim. "Jak dbam o formę? Jem dużo makaronu"
 

Baba drożdżowa według przepisu Matteo Brunetti 

Składniki: 

  • babka pandoro,
  • 100 kremu orzechowego, 
  • 500 g mleka 3,2 proc.
  • 8 żółtek,
  • 50 g mąki,
  • 120 g cukru,
  • laska wanilii,
  • skórka z cytryny (bez białych błonek),
  • cukier puder,
  • 2 filiżanki espresso.

Sposób przygotowania: 

  1. 1/3 babki kroimy w grube plastry. Ciastem wykładamy dno tortownicy, dokładnie dociskając. Wierzch podlewamy kawą, tak by babka była wilgotna. 
  2. Przechodzimy do przygotowania kremu. Przy pomocy ostrego noża wyciągamy ziarna z laski wanilii, przekładamy do rondelka z mlekiem (ziarna i laskę). Dodajemy skórkę z cytryny, lekko zagotowujemy. 
  3. W dużej misce umieszczamy żółtka, dodajemy cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy przelane przez sitko mleko waniliowe. Masę mieszamy i ponownie podgotowujemy w rondelku. Ściągamy z ognia, gdy zacznie się gotować i przekładamy do zimnej miski. 
  4. Krem waniliowy przekładamy na ciasto w tortownicy. Na wierzch dodajemy krem orzechowy. 
  5. Kolejnym krokiem jest pokrojenie pozostałej babki w dużą kostkę. Umieszczamy ją na kremie. 
  6. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Agora SA