• Link został skopiowany

Galaretka wieprzowa w słoiku. Swojski rarytas, którego nie może zabraknąć na sylwestrowym stole

Wśród domowych rarytasów można wymienić wiele smacznych kąsków i tradycyjnych potraw. Domowa galareta wieprzowa to uwielbiana przez Polaków przekąska, która często gości na stołach podczas rodzinnych potkań i świąt. Swojski przysmak w słoiku to must have każdej spiżarni - przygotowanywedług naszej receptury, będzie świeży nawet do dwóch miesięcy!
Zimne nóżki
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Galaretka wieprzowa to klasyka wśród narodowych rarytasów. Jedni ją uwielbiają, z kolei inni nienawidzą. Sekret smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu i składnikach najwyższej jakości. Babcine metody okażą się w tej kwestii niezastąpione. Danie można podawać po kilku godzinach leżakowania w lodówce, ale także zawekować i odłożyć do spiżarni. 

Swojski rarytas - domowa galaretka wieprzowa w słoikach

Jedną z najpopularniejszych, lubianych swojskich przekąsek jest bez dwóch zdań domowa galaretka wieprzowa. Smakołyk znany także z nazwy zimne nóżki, często gości na stołach podczas świąt, rodzinnych spotkań i imprez. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak bezkonkurencyjny. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie - nalezy wybrać świeże nóżki wieprzowe, jędrne warzywa takie jak marchew, por, seler czy pietruszka, a także aromatyczne przyprawy. Dobry skład gwarantuje efekt wow na talerzu i zadowolenie nawet najbardziej wymagających gości. 

Zobacz wideo Nóżki w galarecie

Przepis na domową galaretkę wieprzową w słoikach 

Składniki: 

  • golonka,
  • 3 nóżki wieprzowe,
  • 2 marchewki,
  • mały seler,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki soli,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso przekładamy do dużego garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i solą. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Czas gotowania nie powinien przekroczyć półtorej godziny. 
  2. Po tym czasie do mięsnego wywaru dodajemy marchewki, pietruszkę, selera i pora. Na koniec dorzucamy ząbki czosnku. Pozostawiamy na palniku przez kolejne 30 minut. 
  3. Mięso i warzywa wyciągamy z bulionu. Następnie przy pomocy białka klarujemy wywar i przelewamy go przez sito o drobnych oczkach. Ta metoda zagwarantuje, że galaretka będzie estetycznie przejrzysta. 
  4. Przechodzimy do słoików - szklane naczynia, które wcześniej zostały dokładnie umyte i sparzone, wypełniamy mięsem i pokrojonymi warzywami. Całość zalewamy bulionem, tak by przykryć wszystkie składniki. Słoje dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy dowolną metodą - w garnku lub w piekarniku. 
  5. Tak przygotowane zimne nóżki przechowujemy w lodówce lub chłodnej spiżarni. 
Więcej o: