Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Galaretka wieprzowa to klasyka wśród narodowych rarytasów. Jedni ją uwielbiają, z kolei inni nienawidzą. Sekret smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu i składnikach najwyższej jakości. Babcine metody okażą się w tej kwestii niezastąpione. Danie można podawać po kilku godzinach leżakowania w lodówce, ale także zawekować i odłożyć do spiżarni.
Swojski rarytas - domowa galaretka wieprzowa w słoikach
Jedną z najpopularniejszych, lubianych swojskich przekąsek jest bez dwóch zdań domowa galaretka wieprzowa. Smakołyk znany także z nazwy zimne nóżki, często gości na stołach podczas świąt, rodzinnych spotkań i imprez. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak bezkonkurencyjny. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie - nalezy wybrać świeże nóżki wieprzowe, jędrne warzywa takie jak marchew, por, seler czy pietruszka, a także aromatyczne przyprawy. Dobry skład gwarantuje efekt wow na talerzu i zadowolenie nawet najbardziej wymagających gości.
Zobacz wideo Nóżki w galarecie
Przepis na domową galaretkę wieprzową w słoikach
Składniki:
- golonka,
- 3 nóżki wieprzowe,
- 2 marchewki,
- mały seler,
- korzeń pietruszki,
- por,
- 2 liście laurowe,
- 4 łyżki soli,
- 4-5 ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Mięso przekładamy do dużego garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i solą. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Czas gotowania nie powinien przekroczyć półtorej godziny.
- Po tym czasie do mięsnego wywaru dodajemy marchewki, pietruszkę, selera i pora. Na koniec dorzucamy ząbki czosnku. Pozostawiamy na palniku przez kolejne 30 minut.
- Mięso i warzywa wyciągamy z bulionu. Następnie przy pomocy białka klarujemy wywar i przelewamy go przez sito o drobnych oczkach. Ta metoda zagwarantuje, że galaretka będzie estetycznie przejrzysta.
- Przechodzimy do słoików - szklane naczynia, które wcześniej zostały dokładnie umyte i sparzone, wypełniamy mięsem i pokrojonymi warzywami. Całość zalewamy bulionem, tak by przykryć wszystkie składniki. Słoje dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy dowolną metodą - w garnku lub w piekarniku.
- Tak przygotowane zimne nóżki przechowujemy w lodówce lub chłodnej spiżarni.