Zapomniałeś o deserze na Sylwestra? Zrobisz go w 15 minut, używając tego, co masz w lodówce

Przygotowania do sylwestrowej zabawy ruszyły pełną parą. Ale, co jeśli w ich trakcie okazuje się, że zapomniałeś o deserze na Sylwestra? Ten przepis jest prosty, szybki w wykonaniu i możesz go dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w lodówce.

Prosty deser na Sylwestra i nie tylko! Możesz skorzystać z tego przepisu zawsze, gdy będziesz mieć chęć na coś słodkiego lub znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Robi się go banalnie łatwo, a całe przygotowanie trwa zaledwie kwadrans. Do tego składniki to rzeczy, które na pewno są w twojej lodówce, a jeśli jakimś cudem nie - to znajdziesz w każdym osiedlowym sklepiku.

Zobacz wideo Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia

Prosty deser na Sylwestra. Wykonaj go w 15 minut i podaj w kieliszku

Ten przepis na deser jest naprawdę prosty. Wystarczy do niego kilka składników, które możesz dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań, smaku, czy po prostu tego, co masz pod ręką. Co potrzebujesz, by wykonać ok. 4 pucharków sylwestrowego deseru?

Składniki:

  • pierniki - domowe, które zostały po świętach lub kupne, ewentualnie kruche ciasteczka lub biszkopty, które zalegają w kuchni; nie martw się, jeśli są pokruszone!
  • mascarpone bądź inny twarożek - może być skyr, gęsty jogurt naturalny typu greckiego (jeśli wolisz mniej słodką wersję), serek homogenizowany; 
  • cukier;
  • masło orzechowe - 4-5 łyżek;
  • cynamon - łyżeczka;
  • zimna śmietanka 30 lub 36 proc. (opcjonalnie);
  • dżem owocowy lub konfitura.

Deser na Sylwestra w pucharku. Będzie gotowy w 15 minut!

Jak zrobić ekspresowy deser w pucharku? Przygotowanie jest bardzo łatwe. Na początku przygotuj pucharki lub kieliszki. Jedno opakowanie twarożku wystarcza na przygotowanie ok. 4 porcji deseru. Pierniczki, herbatniki lub inne ciasteczka pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp na dno pucharku, wypełniając je w 1/3 wysokości pojemnika.

Do wysokiego naczynia wlej serek, dodaj cztery, pięć łyżek masła orzechowego - możesz wybrać gładkie lub z kawałkami orzechów. Do tego dolej opakowanie zimnej śmietanki wysokoprocentowej (zwłaszcza, jeśli twarożek jest bardzo gęsty), dodaj do smaku cukru i cynamonu. Całość zblenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Krem powinien być dość ścisły. Wylej masę na pokruszone ciasteczka.

Na wierzchu ułóż po dwie lub trzy łyżeczki dżemu bądź konfitury. Dobrze, aby miała ona kawałki owoców i nie była zbyt słodka. Będzie doskonale komponować się z masą serową. Przed podaniem schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA