Ta przekąska to połączenie najlepszych smaków. Karol Okrasa pokazał co zrobić, aby była królową imprezy

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a czas na przygotowanie przekąsek znacząco się kurczy. Chęć zaprezentowania się z najlepszej strony sprawia, że szuka się oryginalnych przekąsek, które zaskoczą podniebienie. Karol Okrasa pokazał jak osiągnąć ten efekt. Wszystko za sprawą sakiewek.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja.

Sylwester już przed nami, dlatego kucharz pokazał jak przygotować oryginalną przekąskę. Jest nią ciasto francuskie z warzywno-mięsnym wnętrzem, uformowane w kształt sakiewki. Zechcesz ją robić częściej, a to za sprawą farszu.

Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego Karola Okrasy 

Składniki

  • 200 g sera gouda,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 100 g oliwek zielonych,
  • 150 g kabanosów,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • łyżka mąki tortowej,
  • sól.
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Sposób przygotowania

  1. Ser pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, wymieszaj.
  2. Jajko roztrzep w czystym naczyniu, dodaj 1 łyżkę mleka, wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie przełóż na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta posmaruj za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem. Następnie posyp łyżeczką oregano i soli.
  4. Ciasto pokrój na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nałóż odrobinę farszu, końce ciasta połącz z sobą, spinając je w górze.
  5. Tak przygotowane sakiewki przełóż do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek posmaruj masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki włóż do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut. Następnie sakiewki umieść w piekarniku, który rozgrzany jest do 200-210°C, piecz przez 20 minut.
  6. Upieczone sakiewki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przestygniętą przekąskę przełóż na talerz.
 
Więcej o: