-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta przekąska to połączenie najlepszych smaków. Karol Okrasa pokazał co zrobić, aby była królową imprezy
Ta przekąska to połączenie najlepszych smaków. Karol Okrasa pokazał co zrobić, aby była królową imprezy
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a czas na przygotowanie przekąsek znacząco się kurczy. Chęć zaprezentowania się z najlepszej strony sprawia, że szuka się oryginalnych przekąsek, które zaskoczą podniebienie. Karol Okrasa pokazał jak osiągnąć ten efekt. Wszystko za sprawą sakiewek.
Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja.
Sylwester już przed nami, dlatego kucharz pokazał jak przygotować oryginalną przekąskę. Jest nią ciasto francuskie z warzywno-mięsnym wnętrzem, uformowane w kształt sakiewki. Zechcesz ją robić częściej, a to za sprawą farszu.
Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego Karola Okrasy
Składniki
- 200 g sera gouda,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 100 g oliwek zielonych,
- 150 g kabanosów,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- łyżka mąki tortowej,
- sól.
Zobacz wideo
Klasyk - zupa ogórkowa
Sposób przygotowania
- Ser pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, wymieszaj.
- Jajko roztrzep w czystym naczyniu, dodaj 1 łyżkę mleka, wymieszaj.
- Ciasto francuskie przełóż na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta posmaruj za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem. Następnie posyp łyżeczką oregano i soli.
- Ciasto pokrój na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nałóż odrobinę farszu, końce ciasta połącz z sobą, spinając je w górze.
- Tak przygotowane sakiewki przełóż do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek posmaruj masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki włóż do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut. Następnie sakiewki umieść w piekarniku, który rozgrzany jest do 200-210°C, piecz przez 20 minut.
- Upieczone sakiewki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przestygniętą przekąskę przełóż na talerz.