Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a czas na przygotowanie przekąsek znacząco się kurczy. Chęć zaprezentowania się z najlepszej strony sprawia, że szuka się oryginalnych przekąsek, które zaskoczą podniebienie. Karol Okrasa pokazał jak osiągnąć ten efekt. Wszystko za sprawą sakiewek.
nelea33 / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja.
REKLAMA
Sylwester już przed nami, dlatego kucharz pokazał jak przygotować oryginalną przekąskę. Jest nią ciasto francuskie z warzywno-mięsnym wnętrzem, uformowane w kształt sakiewki. Zechcesz ją robić częściej, a to za sprawą farszu.
Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego Karola Okrasy
Składniki
200 g sera gouda,
100 g suszonych pomidorów,
100 g oliwek zielonych,
150 g kabanosów,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżeczki oregano,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 jajko,
1 łyżka mleka,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
łyżka mąki tortowej,
sól.
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa
Sposób przygotowania
Ser pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, wymieszaj.
Jajko roztrzep w czystym naczyniu, dodaj 1 łyżkę mleka, wymieszaj.
Ciasto francuskie przełóż na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta posmaruj za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem. Następnie posyp łyżeczką oregano i soli.
Ciasto pokrój na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nałóż odrobinę farszu, końce ciasta połącz z sobą, spinając je w górze.
Tak przygotowane sakiewki przełóż do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek posmaruj masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki włóż do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut. Następnie sakiewki umieść w piekarniku, który rozgrzany jest do 200-210°C, piecz przez 20 minut.
Upieczone sakiewki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przestygniętą przekąskę przełóż na talerz.