Przepis na karnawałowy deser w wersji last minute. Malinowa chmurka to przysłowiowe niebo na talerzu

Karnawałowe szaleństwo trwa w najlepsze. Tym bardziej że zostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszyły pierwsze przygotowania i kompletowanie menu. Jeśli brakuje czasu na skomplikowane wypieki, warto kusić się na ekspresowy deser bez pieczenia. Mowa tu o malinowej chmurce przygotowanej w małych porcjach i podanych w uroczej zastawie.

Więcej interesujących przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Imprezowe rarytasy to ważny element karnawałowego stołu. Wśród przekąsek, sałatek i kolorowych trunków nie może zabraknąć miejsc na słodkie desery czy wypieki. Dla zabieganych przygotowaliśmy wersję last minute - malinową chmurkę bez pieczenia. 

Karnawałowy deser w wersji last minute

Jednym z ważnych elementów karnawałowego menu są małe przekąski, które pozwolą podładować energię, rozpieszczą podniebienie i nie będą wymagać eleganckiej zastawy. Warto zatem skusić się na małe przystawki i tzw. finger food. Na liście rarytasów nie może zabraknąć także słodkiego akcentu -  przepis na malinową chmurkę nie tylko jest ekspresowy, ale także zjawiskowy i przepyszny. 

Malinowa chmurka to znany deser - klasycznie przybiera formę ciasta, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w małych pucharkach i to bez pieczenia! Ta banalna metoda pozwoli zaoszczędzić czas, a smak...no cóż, rozpływa się wręcz w ustach! 

Zobacz wideo Malinowo-czekoladowe ciasto zebra na każdą okazję

Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia 

Składniki na pięć porcji: 

  • opakowanie galaretki malinowej,
  • 150 g świeżych malin,
  • 200 g śmietanki 30 proc.
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 20 g płatków migdałów,
  • 50 g mini bezików,
  • 5 biszkoptów,
  • 400 g wrzątku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dno pięciu pucharków wykładamy biszkoptem. Możemy go pokruszyć lub zwyczajnie położyć na dno naczynia całe ciastko. 
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy maliny i przekładamy do lodówki - masa powinna powoli tężeć. Wówczas wykładamy ją na wcześniej przygotowane herbatniki. Ponownie przekładamy do lodówki. 
  3. Przechodzimy do przygotowania masy - schłodzoną śmietankę dokładnie ubijamy, pod koniec łyżka po łyżce dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Tak przygotowany krem przekładamy na galaretkę. 
  4. Pucharki ponownie chłodzimy, a następnie dekorujemy bezami i płatkami migdałów. Podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.