Szybkie ciasto bezpieczenia - szyszkowa dama z krówkami, maślanym kremem i ryżem preparowanym

Ekspresowe w przygotowaniu ciasta, które nie wymagają pieczenia i wygórowanych umiejętności cieszą się ogromną popularnością. Warto zatem wyróżnić przepis na szyszkową damę, który bazuje na krówkach i ryżu preparowanym. Efekt jest nie tylko zjawiskowy, ale także wyjątkowo smaczny.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród cukierniczych rarytasów można wymienić kilka klasycznych smaków, które są bazą dla wielu ciast, deserów i słodkich przekąsek. Jednym z nich są cukierki i masa krówkowa - delikatna, słodka i obłędnie smaczna! Ciasto szyszkowa dama łączy ów smak z kremową masą maślaną i produktem, który dla wielu jest synonimem dzieciństwa. 

Karmelowa dama szyszkowa - zjawiskowe ciasto bez pieczenia

Przygotowanie domowych ciast wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni, posiadaniem specjalnego sprzętu czy niekończącą się listą drogich składników. Słodkie wypieki i desery bazujące na prostych produktach to przysłowiowy strzał w dziesiątkę! Są nie tylko banalnie proste, ale także nie wymagają pieczenia, co dodatkowo skraca czas pracy. 

Szyszkowa dama to ciasto, które pięknie się prezentuje. Bazą jest masa krówkowa połączona z tzw. dmuchanym ryżem. Z kolei środek to kremowa i puszysta masa maślana z dodatkiem mleka i cukru. Wierzch zdobi blat podobny do podstawy. Całość kusi piękną prezencją i słodkim smakiem. Przepis sprawdzi się, szczególnie gdy brakuje nam czasu na tradycyjne receptury. 

Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit

Przepis na ciasto szyszkowa dama

Składniki: 

  • 500 g cukierków krówek,
  • 300 g masła,
  • 80 g ryżu preparowanego,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. W rondelku zagotowujemy mleko i 200 g cukru. Studzimy. 
  2. Przechodzimy do ucierania masła, gdy masa będzie kremowa, dodajemy stopniowo mleko, cały czas miksując. Kolejno dodajemy mleko w proszku - łyżka po łyżce. 
  3. Przygotowujemy masę ryżową. W rondelku rozpuszczamy 100 g masła i cukierki krówki. Gdy składniki się ładnie rozpuszczą, dodajemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Połowę masy wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24. Wierzch równamy łyżką. 
  4. Na spód karmelowo-ryżowy nakładamy krem maślany, a następnie przykrywamy go kolejną warstwą ryżowej masy. 
  5. Tak przygotowany deser przekładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Następnie kroimy w kwadraty i podajemy.