Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród cukierniczych rarytasów można wymienić kilka klasycznych smaków, które są bazą dla wielu ciast, deserów i słodkich przekąsek. Jednym z nich są cukierki i masa krówkowa - delikatna, słodka i obłędnie smaczna! Ciasto szyszkowa dama łączy ów smak z kremową masą maślaną i produktem, który dla wielu jest synonimem dzieciństwa.
Przygotowanie domowych ciast wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni, posiadaniem specjalnego sprzętu czy niekończącą się listą drogich składników. Słodkie wypieki i desery bazujące na prostych produktach to przysłowiowy strzał w dziesiątkę! Są nie tylko banalnie proste, ale także nie wymagają pieczenia, co dodatkowo skraca czas pracy.
Szyszkowa dama to ciasto, które pięknie się prezentuje. Bazą jest masa krówkowa połączona z tzw. dmuchanym ryżem. Z kolei środek to kremowa i puszysta masa maślana z dodatkiem mleka i cukru. Wierzch zdobi blat podobny do podstawy. Całość kusi piękną prezencją i słodkim smakiem. Przepis sprawdzi się, szczególnie gdy brakuje nam czasu na tradycyjne receptury.
Składniki:
Sposób przygotowania: