Nasi ulubieńcy z kulinarnego podwórka także przygotowują się do sylwestra. Na jakie przekąski stawiają Ewa Wachowicz, Ania Starmach i Robert Makłowicz? Sympatyczny podróżnik kulinarny proponuje grzyby w nietypowej formie, a Miss Polonia - pyszną sałatkę. Jedno jest pewne - znajdziesz tu garść inspiracji na sylwestrowe menu.
Więcej sylwestrowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Każdy z nas z pewnością ma swoją popisową przekąskę, którą serwuje na różnych przyjęciach, w tym na sylwestrowych spotkaniach. Nie inaczej jest w przypadku gwiazd. Dziś mamy dla was kilka inspiracji na sylwestrowe przekąski od Ani Starmach, Roberta Makłowicza i Ewy Wachowicz. Będzie słodko, słono i na pewno pysznie.
Róże karnawałowe Ani Starmach
Składniki:
200 g mąki tortowej (typ 450)
200 g mąki krupczatki (typ 500)
200 g ziemnego masła
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
szczypta cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: cukier puder, ulubione konfitury
Sposób wykonania:
Obie mąki przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę, cukier waniliowy, cynamon i żółtka. Energicznie zagnieć ciasto i uformuj je w kulę.
Kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, by się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach, wycinaj mniejsze i większe kółeczka i ponacinaj ich brzegi, by imitowały płatki kwiatów.
Mniejsze kółeczka połóż na większych i mocno dociśnij środek. Połóż na nim łyżeczkę ulubionej konfitury i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Róże karnawałowe piecz przez ok. 25 minut. Kiedy ostygną, oprósz je cukrem pudrem.
Źródło: annastarmach.pl
Sałatka "pod wódeczkę" Ewy Wachowicz
Składniki:
200 g sera feta
200 g sera mozzarella (najlepiej sprawdzą się minikulki)
1 szklanka zielonych oliwek
1 szklanka czarnych oliwek
1 szklanka małych, marynowanych pieczarek
suszone pomidory w oliwie
5 ogórków konserwowych
1 mały słoiczek marynowanego czosnku
ok. 100 g płatków migdałowych
oliwa, sól, oregano i bazylia
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy Dijon
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
100 ml oliwy
łyżka miodu
Sposób wykonania:
Ser feta rozkrusz lub pokrój w kostkę. Kulki mozzarelli także pokrój na mniejsze kawałki, podobnie pokrój ogórki, suszone pomidory oraz marynowane pieczarki.
Oliwki i czosnek odsącz z zalewy i je także pokrój na mniejsze kawałki, a jeśli oliwki mają pestki - usuń je.
Wszystkie składniki mieść w misce, dodaj odrobinę soli do smaku oraz po pół łyżeczki bazylii i oregano.
Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę, dodaj musztardę, sok z cytryny i miód. Wymieszaj, Następnie dodaj przeciśnięty czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę. Wierzch udekoruj płatkami migdałowymi.
Źródło: ewawachowicz.pl
Panierowane prawdziwki Roberta Makłowicza
Składniki:
ok. 100 g suszonych grzybów (potrzebne będą jedynie kapelusze, najlepiej podobnej wielkości)
1 jajko
1 szklanka mleka
mąka pszenna
bułka tarta
masło
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Dzień przed planowaną imprezą włóż grzyby do miski i zalej je mlekiem. Pozostaw na całą noc, by zmiękły.
Następnego dnia dolej do grzybów trochę wody i ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu. Możesz je lekko osolić.
Kiedy grzyby będą już miękkie, odcedź je i osusz. Oprósz pieprzem i odrobiną soli i obtaczaj tak jak kotlety - najpierw w mące, później roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
Na patelni porządnie rozgrzej masło. Panierowane grzyby smaż na umiarkowanym ogniu, aż panierka zrobi się złota i chrupiąca.