Przekąski sylwestrowe gwiazd. Ania Starmach stawia na klasykę, ale Makłowicz nieźle szaleje

Nasi ulubieńcy z kulinarnego podwórka także przygotowują się do sylwestra. Na jakie przekąski stawiają Ewa Wachowicz, Ania Starmach i Robert Makłowicz? Sympatyczny podróżnik kulinarny proponuje grzyby w nietypowej formie, a Miss Polonia - pyszną sałatkę. Jedno jest pewne - znajdziesz tu garść inspiracji na sylwestrowe menu.

Więcej sylwestrowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Każdy z nas z pewnością ma swoją popisową przekąskę, którą serwuje na różnych przyjęciach, w tym na sylwestrowych spotkaniach. Nie inaczej jest w przypadku gwiazd. Dziś mamy dla was kilka inspiracji na sylwestrowe przekąski od Ani Starmach, Roberta Makłowicza i Ewy Wachowicz. Będzie słodko, słono i na pewno pysznie.

Róże karnawałowe Ani Starmach

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej (typ 450)
  • 200 g mąki krupczatki (typ 500)
  • 200 g ziemnego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo: cukier puder, ulubione konfitury

Sposób wykonania:

  1. Obie mąki przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę, cukier waniliowy, cynamon i żółtka. Energicznie zagnieć ciasto i uformuj je w kulę.
  2. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, by się schłodziło.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach, wycinaj mniejsze i większe kółeczka i ponacinaj ich brzegi, by imitowały płatki kwiatów.
  4. Mniejsze kółeczka połóż na większych i mocno dociśnij środek. Połóż na nim łyżeczkę ulubionej konfitury i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Róże karnawałowe piecz przez ok. 25 minut. Kiedy ostygną, oprósz je cukrem pudrem.

Źródło: annastarmach.pl

Sałatka "pod wódeczkę" Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 200 g sera mozzarella (najlepiej sprawdzą się minikulki)
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1 szklanka małych, marynowanych pieczarek
  • suszone pomidory w oliwie
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 mały słoiczek marynowanego czosnku
  • ok. 100 g płatków migdałowych
  • oliwa, sól, oregano i bazylia

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 ml oliwy
  • łyżka miodu

Sposób wykonania:

  1. Ser feta rozkrusz lub pokrój w kostkę. Kulki mozzarelli także pokrój na mniejsze kawałki, podobnie pokrój ogórki, suszone pomidory oraz marynowane pieczarki.
  2. Oliwki i czosnek odsącz z zalewy i je także pokrój na mniejsze kawałki, a jeśli oliwki mają pestki - usuń je. 
  3. Wszystkie składniki mieść w misce, dodaj odrobinę soli do smaku oraz po pół łyżeczki bazylii i oregano. 
  4. Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę, dodaj musztardę, sok z cytryny i miód. Wymieszaj, Następnie dodaj przeciśnięty czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę. Wierzch udekoruj płatkami migdałowymi.

Źródło: ewawachowicz.pl

Panierowane prawdziwki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • ok. 100 g suszonych grzybów (potrzebne będą jedynie kapelusze, najlepiej podobnej wielkości)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Dzień przed planowaną imprezą włóż grzyby do miski i zalej je mlekiem. Pozostaw na całą noc, by zmiękły.
  2. Następnego dnia dolej do grzybów trochę wody i ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu. Możesz je lekko osolić.
  3. Kiedy grzyby będą już miękkie, odcedź je i osusz. Oprósz pieprzem i odrobiną soli i obtaczaj tak jak kotlety - najpierw w mące, później roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej masło. Panierowane grzyby smaż na umiarkowanym ogniu, aż panierka zrobi się złota i chrupiąca. 

Źródło: plotek.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.