-
Haps
-
Jak przygotować
- Przekąski sylwestrowe gwiazd. Ania Starmach stawia na klasykę, ale Makłowicz nieźle szaleje
Przekąski sylwestrowe gwiazd. Ania Starmach stawia na klasykę, ale Makłowicz nieźle szaleje
Nasi ulubieńcy z kulinarnego podwórka także przygotowują się do sylwestra. Na jakie przekąski stawiają Ewa Wachowicz, Ania Starmach i Robert Makłowicz? Sympatyczny podróżnik kulinarny proponuje grzyby w nietypowej formie, a Miss Polonia - pyszną sałatkę. Jedno jest pewne - znajdziesz tu garść inspiracji na sylwestrowe menu.
Więcej sylwestrowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Każdy z nas z pewnością ma swoją popisową przekąskę, którą serwuje na różnych przyjęciach, w tym na sylwestrowych spotkaniach. Nie inaczej jest w przypadku gwiazd. Dziś mamy dla was kilka inspiracji na sylwestrowe przekąski od Ani Starmach, Roberta Makłowicza i Ewy Wachowicz. Będzie słodko, słono i na pewno pysznie.
Róże karnawałowe Ani Starmach
Składniki:
- 200 g mąki tortowej (typ 450)
- 200 g mąki krupczatki (typ 500)
- 200 g ziemnego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: cukier puder, ulubione konfitury
Sposób wykonania:
- Obie mąki przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę, cukier waniliowy, cynamon i żółtka. Energicznie zagnieć ciasto i uformuj je w kulę.
- Kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, by się schłodziło.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach, wycinaj mniejsze i większe kółeczka i ponacinaj ich brzegi, by imitowały płatki kwiatów.
- Mniejsze kółeczka połóż na większych i mocno dociśnij środek. Połóż na nim łyżeczkę ulubionej konfitury i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Róże karnawałowe piecz przez ok. 25 minut. Kiedy ostygną, oprósz je cukrem pudrem.
Źródło: annastarmach.pl
Sałatka "pod wódeczkę" Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g sera feta
- 200 g sera mozzarella (najlepiej sprawdzą się minikulki)
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1 szklanka małych, marynowanych pieczarek
- suszone pomidory w oliwie
- 5 ogórków konserwowych
- 1 mały słoiczek marynowanego czosnku
- ok. 100 g płatków migdałowych
- oliwa, sól, oregano i bazylia
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 100 ml oliwy
- łyżka miodu
Sposób wykonania:
- Ser feta rozkrusz lub pokrój w kostkę. Kulki mozzarelli także pokrój na mniejsze kawałki, podobnie pokrój ogórki, suszone pomidory oraz marynowane pieczarki.
- Oliwki i czosnek odsącz z zalewy i je także pokrój na mniejsze kawałki, a jeśli oliwki mają pestki - usuń je.
- Wszystkie składniki mieść w misce, dodaj odrobinę soli do smaku oraz po pół łyżeczki bazylii i oregano.
- Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę, dodaj musztardę, sok z cytryny i miód. Wymieszaj, Następnie dodaj przeciśnięty czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę. Wierzch udekoruj płatkami migdałowymi.
Źródło: ewawachowicz.pl
Panierowane prawdziwki Roberta Makłowicza
Składniki:
- ok. 100 g suszonych grzybów (potrzebne będą jedynie kapelusze, najlepiej podobnej wielkości)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- masło
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Dzień przed planowaną imprezą włóż grzyby do miski i zalej je mlekiem. Pozostaw na całą noc, by zmiękły.
- Następnego dnia dolej do grzybów trochę wody i ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu. Możesz je lekko osolić.
- Kiedy grzyby będą już miękkie, odcedź je i osusz. Oprósz pieprzem i odrobiną soli i obtaczaj tak jak kotlety - najpierw w mące, później roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
- Na patelni porządnie rozgrzej masło. Panierowane grzyby smaż na umiarkowanym ogniu, aż panierka zrobi się złota i chrupiąca.
Źródło: plotek.pl