Sałatka w meksykańskim stylu to królowa imprez. Podanie i smak bije na głowę inne przekąski

Pomysły na sylwestrowe przekąski mogą się kiedyś skończyć. Dlatego proponujemy sałatkę, która swoim podaniem oczaruje każdego gościa. Jest tak smaczna przez połączenie warzyw ze znaną słodką przekąską.

Sylwester już za pasem. Dlatego więc jest to odpowiednia chwila na wypróbowanie nowych przepisów, którymi oczarujesz przybyłych gości. Sałatka w stylu meksykańskim nie tylko zachwyci swoim smakiem, połączeniem mięsa mielonego z wieloma warzywami, a także sposobem podania. Uformowana na jej wierzchu korona z nachosów sprawi, że goście nie będą mogli oderwać od niej wzroku. Ta propozycja będzie królować na imprezie.

Złożenie sałatki w całość nie jest niczym skomplikowanym. Aby to zrobić poprawnie powstał TikTok autorstwa @iilemii, który pokazuje jak powinna wyglądać wersja finalna przystawki.

Przepis na sałatkę meksykańską

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego,
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • puszka fasolki czerwonej,
  • 2 pomidory,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • sałata lodowa,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół opakowania nachosów.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone rozdrobnij, następnie podsmaż na patelni wraz ze szczyptą przyprawy.
  2. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do mięsa i smaż do zarumienienia.
  3. Następnie dodaj przecier pomidorowy, suszone oregano i słodką paprykę. Wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
  4. Pomidory, ogórki i sałatę lodową pokrój. Wszystkie warzywa znajdujące się w puszkach odcedź z wody.
  5. Do złożenia sałatki przygotuj większą miskę. Na jej dnie warstwami układaj sałatę lodową, następnie pomidora, kukurydzę konserwową, ogórki, podsmażone mięso, fasolę czerwoną oraz majonez. Wierzch udekoruj pokruszonymi nachosami, a boki wyłóż całymi chipsami, delikatnie wbijając je w majonez.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.