Meduza bez lornety, czyli hit każdej imprezy w PRL. Zimne nóżki zrobisz z trzech mięs, ale nie popełnij błędu z wodą

W czasach PRL w każdym barze w menu królowała galareta z nóżek wieprzowych, nazywana meduzą z lornetą, ponieważ zazwyczaj serwowana była z kieliszkiem wódki i octu. My dziś mamy przepis na meduzę bez lornety, która smakuje tak, jak przed laty. Sekretem smaku zimnych nóżek jest oczywiście połączenie trzech mięs. Nic lepszego na sylwestra już nie wymyślimy.

Więcej przepisów na klasyki PRL-u znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Galareta z nóżek wieprzowych to do dziś w wielu domach must have każdej imprezy, zwłaszcza, gdy towarzyszą jej liczne toasty. Przepis na zimne nóżki jest banalny, ale jeden niepozorny błąd skutecznie pozbawi je smaku i sprawi, że galareta nie stężeje. Czego nie wolno robić? Chodzi o wodę - ma być jej tyle, by ledwo zakryła mięso. Jeśli ugotujesz mięso w dużej ilości wody, smak nie będzie tak intensywny, a kolagen nie zwiąże płynu, przez co zamiast jędrnego przysmaku dostaniemy lepki, choć wciąż smaczny bulion.

Meduza bez lornety, czyli hitowe zimne nóżki w galarecie

Składniki:

  • 1 duża golonka wieprzowa ze skórą o wadze ok. 1,5 kg
  • ok. 500 g żeberek wieprzowych
  • 4 nogi wieprzowe, oczyszczone i przekrojone na pół
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • opalona cebula
  • por
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób wykonania: 

  1. Mięso porządnie wypłucz i wymocz w zimnej wodzie, by pozbyć się krwi. Kiedy woda będzie już czysta, włóż mięso do garnka i zalej je zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso nie wyżej, niż na 2 palce. Włącz bardzo małą moc palnika i gotuj, aż zbiorą się szumowiny.
  2. Zdejmij szumowiny, dodaj 5 kulek ziela angielskiego oraz 4 listki laurowe. Dodaj także obraną marchewkę i pietruszkę, opaloną cebulę i pora w całości. Dodaj także rozgnieciony czosnek i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie się wręcz rozpadało.
  3. Ugotowane mięso wyjmij z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej, resztę wywaru przedrzeć przez drobne sito. Następnie przebierz mięso, odłóż kości, chrząstki i tłuścinki, zachowaj tylko chudsze kawałki. Następnie rozdrobnij je i połóż na dno przygotowanych foremek lub naczyń.
  4. Na kawałki mięsa możesz położyć kawałki marchewki z wywaru, trochę groszku lub plastry jajka na twardo - dodatki są dowolne. Następnie zalej foremki wywarem i bez przykrycia włóż je do lodówki na całą noc. Przez ten czas galareta powinna stężeć.

Tak przygotowana przekąska z pewnością będzie hitem i imprezy sylwestrowej. Meduzę możesz oczywiście podawać bez lornety, za to smak świetnie podkreśli sok z cytryny.

Więcej o: