Więcej przepisów na klasyki PRL-u znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Galareta z nóżek wieprzowych to do dziś w wielu domach must have każdej imprezy, zwłaszcza, gdy towarzyszą jej liczne toasty. Przepis na zimne nóżki jest banalny, ale jeden niepozorny błąd skutecznie pozbawi je smaku i sprawi, że galareta nie stężeje. Czego nie wolno robić? Chodzi o wodę - ma być jej tyle, by ledwo zakryła mięso. Jeśli ugotujesz mięso w dużej ilości wody, smak nie będzie tak intensywny, a kolagen nie zwiąże płynu, przez co zamiast jędrnego przysmaku dostaniemy lepki, choć wciąż smaczny bulion.
Meduza bez lornety, czyli hitowe zimne nóżki w galarecie
Składniki:
- 1 duża golonka wieprzowa ze skórą o wadze ok. 1,5 kg
- ok. 500 g żeberek wieprzowych
- 4 nogi wieprzowe, oczyszczone i przekrojone na pół
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- opalona cebula
- por
- 5-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sposób wykonania:
- Mięso porządnie wypłucz i wymocz w zimnej wodzie, by pozbyć się krwi. Kiedy woda będzie już czysta, włóż mięso do garnka i zalej je zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso nie wyżej, niż na 2 palce. Włącz bardzo małą moc palnika i gotuj, aż zbiorą się szumowiny.
- Zdejmij szumowiny, dodaj 5 kulek ziela angielskiego oraz 4 listki laurowe. Dodaj także obraną marchewkę i pietruszkę, opaloną cebulę i pora w całości. Dodaj także rozgnieciony czosnek i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie się wręcz rozpadało.
- Ugotowane mięso wyjmij z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej, resztę wywaru przedrzeć przez drobne sito. Następnie przebierz mięso, odłóż kości, chrząstki i tłuścinki, zachowaj tylko chudsze kawałki. Następnie rozdrobnij je i połóż na dno przygotowanych foremek lub naczyń.
- Na kawałki mięsa możesz położyć kawałki marchewki z wywaru, trochę groszku lub plastry jajka na twardo - dodatki są dowolne. Następnie zalej foremki wywarem i bez przykrycia włóż je do lodówki na całą noc. Przez ten czas galareta powinna stężeć.
Tak przygotowana przekąska z pewnością będzie hitem i imprezy sylwestrowej. Meduzę możesz oczywiście podawać bez lornety, za to smak świetnie podkreśli sok z cytryny.