-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciepłe danie na sylwestra, czyli gulasz a la strogonow. Tania wersja imprezowej klasyki z nietypowym dodatkiem
Ciepłe danie na sylwestra, czyli gulasz a la strogonow. Tania wersja imprezowej klasyki z nietypowym dodatkiem
Jeśli szukasz pomysłu na ciepłe danie na sylwestra, mamy dla ciebie przepis, który nigdy nie zawodzi, czyli gulasz a la strogonow. To smaczna wersja kultowego dania Boeuf Strogonow, która nie zrujnuje domowego budżetu, a z pewnością każdemu zasmakuje. Smak dania podkręci dodatek, którego raczej nie dodaje się do gulaszu. Chodzi o sok z ogórków - będzie palce lizać.
Więcej przepisów na ciepłe dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Boeuf Stroganow to klasyka wielu imprez, w tym wesel oraz sylwestrowych przyjęć. Niestety obecne ceny wołowiny są dość wysokie, przez co danie w oryginalnej wersji z polędwicą wołową nie wychodzi najtaniej. Jednak nie musisz obchodzić się smakiem ani czekać aż inflacja spadnie - dziś mamy dla ciebie przepis, który smakiem niemal nie odbiega od oryginału. Jeśli chcesz na sylwestra zaserwować ciepłe danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje, postaw na gulasz a la strogonow na aromatycznej łopatce wieprzowej. Do tego mnóstwo papryki i pieczarki oraz pół szklanki wody z ogórków kiszonych. To chyba najsmaczniejszy pomysł na świętowanie nadejścia nowego roku.
Ciepłe danie na sylwestra, czyli gulasz a la strogonow
Składniki:
- ok. 700 g łopatki wieprzowej (najlepiej wybrać chudy kawałek)
- 500 g pieczarek
- 2 większe czerwone papryki
- 2 cebule
- pół szklanki passaty pomidorowej
- łyżka koncentratu (opcjonalnie)
- pół szklanki soku z kiszonych ogórków
- ok. 700 ml bulionu wołowego lub rosołu
- mąka pszenna
- masło
- kwaśna śmietana
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Sposób wykonania:
- Mięso oczyść z błonek i pokrój je w dość cienkie paski. Następnie oprósz słodką i ostrą papryką (możesz użyć także gotowej mieszanki przypraw do mięs), dodaj dwie, trzy łyżki mąki i wymieszaj całość. Następnie odłóż do lodówki na kilka godzin.
- Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plastry, a paprykę w paski. Przygotuj duży garnek i porządnie rozgrzej w nim odrobinę oleju. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki. Podsmażaj, aż odparuje z nich woda. Następnie zawartość garnka przełóż do miski i dodaj łyżkę oliwy.
- Na bardzo mocnym ogniu podsmaż mięso, aż zamknie się z każdej strony. Następnie dołóż pieczarki z cebulą oraz paprykę, zmniejsz moc palnika i dodaj gorący bulion. Dodaj także koncentrat pomidorowy i passatę, wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
- Dopraw do smaku solą i pierzem, następnie dodaj sok z ogórków i ponownie zagotuj. Na sam koniec zabiel gulasz śmietaną. Jeśli uważasz, że jest zbyt rzadki, zrób zasmażkę z mąki i masła. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.