Ciepłe danie na sylwestra, czyli gulasz a la strogonow. Tania wersja imprezowej klasyki z nietypowym dodatkiem

Jeśli szukasz pomysłu na ciepłe danie na sylwestra, mamy dla ciebie przepis, który nigdy nie zawodzi, czyli gulasz a la strogonow. To smaczna wersja kultowego dania Boeuf Strogonow, która nie zrujnuje domowego budżetu, a z pewnością każdemu zasmakuje. Smak dania podkręci dodatek, którego raczej nie dodaje się do gulaszu. Chodzi o sok z ogórków - będzie palce lizać.

Więcej przepisów na ciepłe dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Boeuf Stroganow to klasyka wielu imprez, w tym wesel oraz sylwestrowych przyjęć. Niestety obecne ceny wołowiny są dość wysokie, przez co danie w oryginalnej wersji z polędwicą wołową nie wychodzi najtaniej. Jednak nie musisz obchodzić się smakiem ani czekać aż inflacja spadnie - dziś mamy dla ciebie przepis, który smakiem niemal nie odbiega od oryginału. Jeśli chcesz na sylwestra zaserwować ciepłe danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje, postaw na gulasz a la strogonow na aromatycznej łopatce wieprzowej. Do tego mnóstwo papryki i pieczarki oraz pół szklanki wody z ogórków kiszonych. To chyba najsmaczniejszy pomysł na świętowanie nadejścia nowego roku. 

Ciepłe danie na sylwestra, czyli gulasz a la strogonow

Składniki:

  • ok. 700 g łopatki wieprzowej (najlepiej wybrać chudy kawałek)
  • 500 g pieczarek
  • 2 większe czerwone papryki
  • 2 cebule
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • łyżka koncentratu (opcjonalnie)
  • pół szklanki soku z kiszonych ogórków
  • ok. 700 ml bulionu wołowego lub rosołu
  • mąka pszenna
  • masło
  • kwaśna śmietana
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść z błonek i pokrój je w dość cienkie paski. Następnie oprósz słodką i ostrą papryką (możesz użyć także gotowej mieszanki przypraw do mięs), dodaj dwie, trzy łyżki mąki i wymieszaj całość. Następnie odłóż do lodówki na kilka godzin.
  2. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plastry, a paprykę w paski. Przygotuj duży garnek i porządnie rozgrzej w nim odrobinę oleju. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki. Podsmażaj, aż odparuje z nich woda. Następnie zawartość garnka przełóż do miski i dodaj łyżkę oliwy.
  3. Na bardzo mocnym ogniu podsmaż mięso, aż zamknie się z każdej strony. Następnie dołóż pieczarki z cebulą oraz paprykę, zmniejsz moc palnika i dodaj gorący bulion. Dodaj także koncentrat pomidorowy i passatę, wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. 
  4. Dopraw do smaku solą i pierzem, następnie dodaj sok z ogórków i ponownie zagotuj. Na sam koniec zabiel gulasz śmietaną. Jeśli uważasz, że jest zbyt rzadki, zrób zasmażkę z mąki i masła. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o:
Copyright © Agora SA