-
Haps
-
Jak przygotować
- Goście pukają do drzwi, a ty zapomniałeś o sylwestrowym deserze? To ciasto to propozycja last minute
Goście pukają do drzwi, a ty zapomniałeś o sylwestrowym deserze? To ciasto to propozycja last minute
To ciasto idealnie sprawdzi się, gdy zegar pokazuje, że goście przybędą za kilka chwil. Zrobisz je bez piekarnika, a znajomi przez całą noc będą pytać o jego przepis. Składniki z pewnością znajdziesz w kuchennych szafkach.
Największy koszmar sylwestrowy, zaraz po wybrudzonej lub zniszczonej kreacji, to ten, kiedy goście przyjdą zdecydowanie za wcześnie, albo gdy zapomni się o słodkich przekąskach. W takich momentach nerwowo wyszukuje się w Internecie deserów, które można wykonać w kilka chwil i które zasmakują przybyłym. Taką propozycją jest rolada z kremowym wnętrzem, do którego dodaje się uwielbiane o każdej porze roku maliny. Dzięki owocom masa nie jest mdła, a oprószenie całości czekoladą sprawia, że można zakochać się w słodyczy ciasta.
Ten deser wykonasz w kilka chwil i nie potrzebujesz do niego piekarnika. To idealna propozycja na szybkie przed imprezowe przygotowania.
Przepis na ekspresową roladę
Składniki
- 300 g biszkoptów do tiramisu,
- 200 ml mleka.
- Składniki na krem
- 600 ml śmietanki 33%,
- 200 ml cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 50 g herbatników,
- galaretka malinowa lub truskawkowa,
- 200 g malin,
- 50 g czekolady.
Zobacz wideo Przepis na karpatkę
Sposób przygotowania
- Na stole rozłóż większą i grubą warstwę folii spożywczej. Na niej ułóż w trzech długich rzędach namoczone przez chwilę w mleku biszkopty do tiramisu.
- Śmietankę 33% umieść w większej misce, dodaj do niej cukier i cukier waniliowy oraz jedną galaretkę. Całość ubij na sztywną pianę.
- Powstałą masę podziel na dwie części. Jednej masy powinno być więcej niż drugiej. Do tej większej dodaj maliny oraz zmielone na proszek herbatniki. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Tak powstałą masę rozprowadź równomiernie po wcześniej przygotowanych biszkoptach. Następnie przy pomocy folii spożywczej zwiń całość w roladę. Dokładnie dociśnij, a końce folii zawiń. Odstaw do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie wyjmij z chłodziarki, rozwiń z folii, a wierzch wysmaruj pozostałą częścią masy. Na koniec posyp wszystko tartą czekoladą.