Goście pukają do drzwi, a ty zapomniałeś o sylwestrowym deserze? To ciasto to propozycja last minute

To ciasto idealnie sprawdzi się, gdy zegar pokazuje, że goście przybędą za kilka chwil. Zrobisz je bez piekarnika, a znajomi przez całą noc będą pytać o jego przepis. Składniki z pewnością znajdziesz w kuchennych szafkach.

Największy koszmar sylwestrowy, zaraz po wybrudzonej lub zniszczonej kreacji, to ten, kiedy goście przyjdą zdecydowanie za wcześnie, albo gdy zapomni się o słodkich przekąskach. W takich momentach nerwowo wyszukuje się w Internecie deserów, które można wykonać w kilka chwil i które zasmakują przybyłym. Taką propozycją jest rolada z kremowym wnętrzem, do którego dodaje się uwielbiane o każdej porze roku maliny. Dzięki owocom masa nie jest mdła, a oprószenie całości czekoladą sprawia, że można zakochać się w słodyczy ciasta.

Ten deser wykonasz w kilka chwil i nie potrzebujesz do niego piekarnika. To idealna propozycja na szybkie przed imprezowe przygotowania.

Przepis na ekspresową roladę

Składniki

  • 300 g biszkoptów do tiramisu,
  • 200 ml mleka.
  • Składniki na krem
  • 600 ml śmietanki 33%,
  • 200 ml cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 50 g herbatników,
  • galaretka malinowa lub truskawkowa,
  • 200 g malin,
  • 50 g czekolady.
Zobacz wideo Przepis na karpatkę

Sposób przygotowania

  1. Na stole rozłóż większą i grubą warstwę folii spożywczej. Na niej ułóż w trzech długich rzędach namoczone przez chwilę w mleku biszkopty do tiramisu.
  2. Śmietankę 33% umieść w większej misce, dodaj do niej cukier i cukier waniliowy oraz jedną galaretkę. Całość ubij na sztywną pianę.
  3. Powstałą masę podziel na dwie części. Jednej masy powinno być więcej niż drugiej. Do tej większej dodaj maliny oraz zmielone na proszek herbatniki. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Tak powstałą masę rozprowadź równomiernie po wcześniej przygotowanych biszkoptach. Następnie przy pomocy folii spożywczej zwiń całość w roladę. Dokładnie dociśnij, a końce folii zawiń. Odstaw do lodówki na około godzinę.
  5. Po tym czasie wyjmij z chłodziarki, rozwiń z folii, a wierzch wysmaruj pozostałą częścią masy. Na koniec posyp wszystko tartą czekoladą.
Więcej o:
Copyright © Agora SA