Łupiny z cebuli. Nie wyrzucaj ich i przygotuj pyszną i tanią przyprawę

Łupiny z cebuli zazwyczaj lądują w koszu. Jednak okazuje się, że w ten sposób tracimy szansę na wykonanie wyjątkowej przyprawy, która podkręci smak wielu dań. Jak ją przyrządzić? Przepis jest wyjątkowo banalny, ale warty zapamiętania.
Zobacz wideo Łupiny z cebuli. Nie wyrzucaj ich i przygotuj pyszną i tanią przyprawę

Łupiny z cebuli są zazwyczaj uważane za odpad. Okazuje się, że skórka tych warzyw jest wyjątkowo cenna i warto wykorzystać ją w kuchni. To nie tylko sposób na niemarnowanie żywności, ale także metoda na doprawienie wielu dań. Jak ją przygotować? Oto banalny przepis, który zawsze się udaje.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na przyprawę z cebuli

Przepis jest wyjątkowo łatwy. Wystarczy nagrzać piekarnik do temperatury 230 st. C. Następnie układamy obierki cebuli na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy łupiny z piekarnika i czekamy, aż lekko przestygną. Następnie delikatnie przesypujemy je do młynka do kawy. Mielimy do uzyskania popiołu z cebuli.

Gotową przyprawę przesypujemy do słoiczka. Ważne, aby szczelnie zakręcić pojemnik, w ten sposób wilgoć nie dostanie się do domowej przyprawy. Można po nią sięgać, aby wzbogacić smak wielu dań głównych, przekąsek oraz potraw, z którymi dopiero eksperymentujemy.

Suszona cebula, czyli przepis na aromatyczną przyprawę

Jak widzicie, uzyskanie przyprawy z łupin cebuli jest bardzo proste. Zanim rozpoczniemy przyrządzanie aromatycznego dodatku, warto zebrać nieco większą ilość złocistych obierków z cebuli. W tym celu wystarczy, że każdorazowo obierając warzywo, wrzucimy łupinki do pudełeczka. Kiedy już pozyskamy większą ilość łupin, przygotowujemy przyprawę.

Jej smak podkreśli wiele dań mięsnych i wegetariańskich. Co więcej, nawet wybitni kucharze sięgają po popiół z cebuli. W ten sposób nadają im niepowtarzalnego charakteru. Wystarczy, że oprószą danie przed podaniem, a całość staje się wykwintna.

Więcej o:
Copyright © Agora SA