Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Upieczenie chleba to nie zawsze musi być wielka filozofia. Istnieją naprawdę proste przepisy, w których właściwie wystarczy tylko wymieszać składniki, zaczekać, aż ciasto wyrośnie, a następnie przelać je do formy i wstawić do piekarnika. Oczywiście wiele osób może w tym momencie sięgnąć po argument, że chleby robione na zakwasie są smaczniejsze oraz mają więcej prozdrowotnych właściwości niż te robione na drożdżach, ale jeżeli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z wypiekaniem pieczywa, to ten dziecinnie prosty przepis na chleb będzie dla niego idealny. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, by potem, gdy już oswoicie się z pieczeniem chleba, spróbować zrobić bochenek na zakwasie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szykujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy mąkę i sól, a w drugim pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Mieszamy, by powstał jednolity płyn bez grudek. Wlewamy olej, a następnie dodajemy suche składniki z pierwszej miski.
Wszystko dokładnie mieszamy. Można bez problemu zrobić to bez robota kuchennego. Naczynie przykrywamy i zostawiamy w cieple (np. przy kaloryferze) na 40 minut, by ciasto wyrosło. Testowałam też metodę z wyrastaniem w piekarniku - ustawiłam temperaturę na ok. 30-40 stopni i wybrałam tylko dolną grzałkę. Ciasto wyrosło bez problemu, wszystko zależy jednak od piekarnika.
Kiedy ciasto wyrośnie, przelewamy je do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą foremki. Wkładamy na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni Celsjusza (tu też wiele zależy od piekarnika, najlepiej samemu przetestować najbardziej optymalny czas i temperaturę). Po upieczeniu czekamy, aż foremka nieco ostygnie i wyjmujemy chlebek, żeby się nie zaparzył od dołu. Kroimy, gdy całkowicie ostygnie. Chleb wychodzi genialny - w środku jest mięciutki jak gąbeczka, a skórkę ma lekko chrupiącą.