Rosół z przepisu Magdy Gessler. Dodaj do niego ten rodzaj mięsa, a wyjdzie nieziemsko smaczny

Zupy to podstawa kuchni polskiej. Takie rozgrzewające dania sprawdzają się szczególnie zimą. Podajemy przepis na rozgrzewający rosół Magdy Gessler - gwiazda proponuje przygotowywać go z różnych rodzajów mięs drobiowych.

Rosół to jedno z najważniejszych dań kuchni polskiej. Magda Gessler przyrządza go w specjalny sposób. Do jego przygotowania używa szyi oraz korpusu indyczego. Poniżej podajemy szczegółowy przepis - wykonanie rosołu nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia czasu - może wam to zająć nawet trzy godziny.

Zobacz wideo

Rosół z przepisu Magdy Gessler - danie idealne na zimowe dni

Składniki:

  • dwa udka z kurczaka,
  • szyja indycza,
  • korpus indyczy,
  • porcja rosołowa wołowa,
  • dwie marchewki,
  • dwie pietruszki,
  • dwie cebule,
  • kawałek pora,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • kawałek selera,
  • dwa liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • makaron nitki,
  • natka pietruszki.

Pączki na tłusty czwartek Kiedy tłusty czwartek 2023? W tym roku miłośnicy pączuszków będą czekać krócej

Wykonanie rosołu zajmie wam około trzech godzin

Przygotowanie:

  1. Umyj mięso i umieść je w garnku. Wlej do niego wody i włącz gaz. Kiedy rosół zacznie się gotować, pozostaw go na małym ogniu bez przykrycia na około godzinę. Rosół nie powinien wrzeć.
  2. Przygotuj warzywa. Umyj i pokrój marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obierz, przekrój na pół i przypal nad palnikiem, umyj por.
  3. Dodaj do bulionu warzywa, suszony lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  4. Gotuj rosół dalej na najmniejszym gazie przez około półtorej godziny.
  5. Po tym czasie dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
  6. Rosół najlepiej jest podawać z makaronem typu nitki, ale można też użyć innego ulubionego rodzaju. Do talerzy warto włożyć pokrojoną ugotowaną marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ugotowanego mięsa.

Smacznego!

Łupiny z cebuli. Nie wyrzucaj ich i przygotuj pyszną i tanią przyprawę Łupiny z cebuli. Nie wyrzucaj ich i przygotuj pyszną i tanią przyprawę

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: