Rosół z przepisu Magdy Gessler. Dodaj do niego ten rodzaj mięsa, a wyjdzie nieziemsko smaczny

Zupy to podstawa kuchni polskiej. Takie rozgrzewające dania sprawdzają się szczególnie zimą. Podajemy przepis na rozgrzewający rosół Magdy Gessler - gwiazda proponuje przygotowywać go z różnych rodzajów mięs drobiowych.

Rosół to jedno z najważniejszych dań kuchni polskiej. Magda Gessler przyrządza go w specjalny sposób. Do jego przygotowania używa szyi oraz korpusu indyczego. Poniżej podajemy szczegółowy przepis - wykonanie rosołu nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia czasu - może wam to zająć nawet trzy godziny.

Zobacz wideo

Rosół z przepisu Magdy Gessler - danie idealne na zimowe dni

Składniki:

  • dwa udka z kurczaka,
  • szyja indycza,
  • korpus indyczy,
  • porcja rosołowa wołowa,
  • dwie marchewki,
  • dwie pietruszki,
  • dwie cebule,
  • kawałek pora,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • kawałek selera,
  • dwa liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • makaron nitki,
  • natka pietruszki.

Wykonanie rosołu zajmie wam około trzech godzin

Przygotowanie:

  1. Umyj mięso i umieść je w garnku. Wlej do niego wody i włącz gaz. Kiedy rosół zacznie się gotować, pozostaw go na małym ogniu bez przykrycia na około godzinę. Rosół nie powinien wrzeć.
  2. Przygotuj warzywa. Umyj i pokrój marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obierz, przekrój na pół i przypal nad palnikiem, umyj por.
  3. Dodaj do bulionu warzywa, suszony lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  4. Gotuj rosół dalej na najmniejszym gazie przez około półtorej godziny.
  5. Po tym czasie dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
  6. Rosół najlepiej jest podawać z makaronem typu nitki, ale można też użyć innego ulubionego rodzaju. Do talerzy warto włożyć pokrojoną ugotowaną marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ugotowanego mięsa.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.