Tani i szybki obiad, czyli pierogi leniwe. Babcia Krysia podpowiada, który twaróg sprawdzi się najlepiej

Jeśli szukasz przepisu na tani i szybki obiad, warto postawić na klasykę, czyli delikatne pierogi leniwe. Najlepsze kluseczki twarogowe oczywiście serwowały nam w dzieciństwie babcie, które doskonale wiedziały, jaki ser sprawdzi się najlepiej. Do leniwych wybierz tylko twaróg półtłusty, a kluseczki będą delikatne i rozpływające się w ustach.

Więcej przepisów na szybkie i tanie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pierogi, czy też kluski leniwe to miłe wspomnienie z dzieciństwa i świetny pomysł na szybki obiad w wersji budżetowej, który z pewnością każdemu zasmakuje. Przepis jest banalny, a najlepsze pierogi leniwe robiła babcia Krysia, która zawsze używała półtłustego twarogu. Oto przepis na pierogi leniwe, które będą tak pyszne, jak te z czasów dzieciństwa. 

Szybki i tani obiad - pierogi leniwe

Składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • odrobina soli

Sposób wykonania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka włóż do miski, dodaj twaróg, szczyptę soli oraz pół szklanki mąki. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dosypując resztę mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
  2. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Całość ostrożnie wymieszaj szpatułką. 
  3. Wyrobione ciasto przełóż na blat posypany mąką i uformuj rulon o średnicy ok. 3 cm. Ostrym nożem wycinka kawałki ciasta w kształcie kwadratów lub rombów.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną masła. Kluseczki wrzucaj partiami na wrzątek i od razu zamieszaj, by nie przywierały do dna.
  5. Kiedy wypłyną na wierzch, od razu je wyjmij, by się nie rozgotowały. Podawaj z masłem i cukrem lub śmietaną i szczyptą cynamonu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.