-
Haps
-
Jak przygotować
- Tani i szybki obiad, czyli pierogi leniwe. Babcia Krysia podpowiada, który twaróg sprawdzi się najlepiej
Tani i szybki obiad, czyli pierogi leniwe. Babcia Krysia podpowiada, który twaróg sprawdzi się najlepiej
Jeśli szukasz przepisu na tani i szybki obiad, warto postawić na klasykę, czyli delikatne pierogi leniwe. Najlepsze kluseczki twarogowe oczywiście serwowały nam w dzieciństwie babcie, które doskonale wiedziały, jaki ser sprawdzi się najlepiej. Do leniwych wybierz tylko twaróg półtłusty, a kluseczki będą delikatne i rozpływające się w ustach.
Więcej przepisów na szybkie i tanie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi, czy też kluski leniwe to miłe wspomnienie z dzieciństwa i świetny pomysł na szybki obiad w wersji budżetowej, który z pewnością każdemu zasmakuje. Przepis jest banalny, a najlepsze pierogi leniwe robiła babcia Krysia, która zawsze używała półtłustego twarogu. Oto przepis na pierogi leniwe, które będą tak pyszne, jak te z czasów dzieciństwa.
Szybki i tani obiad - pierogi leniwe
Składniki:
- 0,5 kg półtłustego twarogu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- odrobina soli
Sposób wykonania:
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka włóż do miski, dodaj twaróg, szczyptę soli oraz pół szklanki mąki. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dosypując resztę mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Całość ostrożnie wymieszaj szpatułką.
- Wyrobione ciasto przełóż na blat posypany mąką i uformuj rulon o średnicy ok. 3 cm. Ostrym nożem wycinka kawałki ciasta w kształcie kwadratów lub rombów.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną masła. Kluseczki wrzucaj partiami na wrzątek i od razu zamieszaj, by nie przywierały do dna.
- Kiedy wypłyną na wierzch, od razu je wyjmij, by się nie rozgotowały. Podawaj z masłem i cukrem lub śmietaną i szczyptą cynamonu.