Zupa ogórkowa - przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz stosuje trik z ogórkami. "Pachnie aż przez ekran"

Zupa ogórkowa to taki klasyk, który od czasu do czasu pojawia się w każdym domu. Warto więc wiedzieć, jak ją ugotować. Na szczęście przepis na ogórkową wcale nie jest trudny. Liczy się kolejność dodawania składników oraz pewien trik z ogórkami. Tak zupę robi między innymi Tomasz Strzelczyk, który na swoim kanale pokazuje krok po kroku, jak ugotować to tradycyjne danie.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Na podium znalazłaby się zapewne razem z pomidorówką i rosołem. Jej zaletą jest nie tylko wyrazisty, kwaśny smak, lecz także prostota wykonania. Poniżej znajdziecie przepis na zupę ogórkową według uczestnika IV edycji programu MasterChef.

Tomasz Strzelczyk, podobnie jak wielu innych kucharzy, stosuje podczas gotowania zupy ogórkowej trik ze startymi na tarce ogórkami. Otóż zanim doda je do wywaru, najpierw przez kilka minut podsmaża je na patelni. "Po co podsmaża się ogórki? Żeby odparowały jak najwięcej wody i została sama esencja. To wzmacnia smak zupy" - wyjaśnia uczestnik MasterChefa.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na dyniową zupę curry

Zupa ogórkowa - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 3 żeberka,
  • 3,5 litra wody,
  • kawałek selera,
  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 10 ogórków kiszonych,
  • por,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżki pieprzu,
  • sól do smaku,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • łyżka mąki, 
  • śmietana.
 

Sposób przygotowania:

Do garnka z zimną wodą wkładamy żeberka wołowe, dodajemy kawałek selera przekrojony na pół, przypaloną cebulę razem z łupiną (Strzelczyk podkreśla, że wówczas wywar na zupę ogórkową jest bardziej aromatyczny) oraz obrane ząbki czosnku. Następnie wrzucamy przyprawy, czyli listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Na koniec do garnka wkładamy por i gotujemy wywar przez około godzinę.

Z wywaru wyjmujemy grubsze warzywa, mięso zostawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Na grubych oczkach tarki ścieramy marchewkę oraz pietruszkę. Dodajemy do wywaru. Na tarce ścieramy również ogórki. Na razie jednak nie wrzucamy ich do garnka. Strzelczyk radzi, aby zrobić to na sam koniec, gdy zmiękną już ziemniaki. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem oraz cukrem.

 

Starte wcześniej ogórki kiszone podsmażamy na patelni przez około 5-8 minut. W międzyczasie siekamy koperek oraz natkę pietruszki. Gdy płyn odparuje z ogórków, dodajemy do nich łyżkę mąki. Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy, a potem dorzucamy do zupy. Mieszamy, gotujemy przez około 5 minut i wlewamy śmietanę, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy posiekane wcześniej pietruszkę i koperek.

Zupa ogórkowa - przepis Tomasza Strzelczyka pokochali internauci

Pod wideo z przepisem na kanale Oddaszfartucha, który Tomasz Strzelczyk prowadzi na Youtubie, pojawiło się mnóstwo komentarzy. Internauci są zachwyceni recepturą kucharza na klasykę polskich zup.

Dzisiaj zrobię ogórkowa z tego przepisu, bo mi pachnie aż przez ekran.
Prawdziwa ogórkowa, jak mojej babci. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.
To jest najlepsza zupa ogórkowa ever forever

- chwalili Strzelczyka w swoich wpisach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.