Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na karpatkę wbrew pozorom nie jest taki trudny. Podstawą jest delikatne ciasto parzone, które układa się w nieregularne kształty przypominające górzyste wzniesienia, a także delikatny, aksamitny krem. Twórcy profilu Make Life Harder uważają, że to ciasto, które bije smakiem wszystkie serniki i makowce świata i dumnie może nosić miano królowej polskich ciast. Zrobili nawet głosowanie, które miało to udowodnić, ale coś czujemy, że wyniki były ustawione... Oto przepis na ciasto, które pozwoli z przyjemnością wejść w nowy rok.
Internauci wybrali ulubione ciasto make_life_harder /Instagram
Karpatka - przepis na królową polskich ciast
Składniki na ciasto parzone:
- 150 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 średnich jajek
- szczypta soli
- mała szczypta proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g masła
- 3 szklanki mleka
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
- 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo: cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlej wodę i dodaj masło. Zagotuj na wolnym ogniu i wyłącz palnik. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by składniki się połączyły. Ponownie włącz palnik na niewielką moc i gotuj mieszając przez 3 minuty.
- Kiedy ciasto jest już jednolite, pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując na średnich obrotach. Następnie dodaj sól i proszek do pieczenia.
- Przygotuj kwadratową blaszkę do pieczenia. Nasmaruj ją masłem i lekko oprósz mąką. Następnie wyłóż na nią połowę ciasta i równomiernie rozsmaruj ją. Następnie włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż będzie złote. Może to potrwać nawet pół godziny. Tak samo zrób z drugą połową ciasta.
- Kiedy pieką się blaty, przygotuj krem. Do garnka wlej dwie szklanki mleka, dodaj cukier i zagotuj. Przygotuj budyń. Jedną szklankę mleka wymieszaj mikserem z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami oraz cukrem waniliowym. Następnie ostrożnie dodaj budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Masło wyjmij z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej (powinno być całkowicie miękkie. Następnie utrzyj je na puch za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj zimną masę budyniową, miksując na niskich obrotach.
- Krem budyniowy wyłóż na jeden z blatów ciasta parzonego, przykryj drugi i ostrożnie dociśnij. Przed podaniem warto schłodzić ciasto w lodówce, a następnie oprószyć cukrem pudrem.