• Link został skopiowany

Pączki twarogowe, czyli najlepsze słodkości na karnawał. Będą puszyste jak chmurka, ale znaczenie ma rodzaj sera

Mamy karnawał, czyli czas, w którym możemy sobie nieco pofolgować i raczyć się smakołykami w myśl zasady "od jutra dieta". Dziś mamy dla was przepis na delikatne i mięciutkie pączki twarogowe, których smak działa wręcz uzależniająco. Kluczem jest oczywiście ser - najlepiej wybierać pełnotłusty.
Pączki serowe to doskonała propozycja na tłusty czwartek
AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / shutterstock.com

Więcej pomysłów na karnawałowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Karnawał to czas szalonych imprez i najlepszych słodkości. Wprawdzie do tłustego czwartku jeszcze trochę zostało, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już dziś zacząć zajadać się najlepszymi pączkami. Pączki twarogowe to chyba jeden z prostszych i smaczniejszych przepisów na domowe łakocie, a dzięki pełnotłustemu twarogowi wyjdą mięciutkie i puszyste. Oto dziecinnie prosty przepis na najlepsze pączusie.

Pączki twarogowe - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 pełnotłustego twarogu
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 2 żółtka
  • ok. 1/3 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody 
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Pączki twarogowe - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę, włóż do niej twaróg, dodaj żółtka i oba cukry. Następnie całość dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera na niewielkich obrotach. 
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy uzyskasz już gładką, jednolitą kulę, podziel ciasto na części - tyle, ile chcesz uzyskać pączków. Następnie "ukulaj" je w dłoniach.
  3. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim dużo oleju. Wrzucaj pączki partiami na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor (możliwe, że pod wpływem temperatury, pączki same będą się obracać).
  4. Usmażone pączki połóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy lekko ostygną, oprósz je cukrem pudrem.
Więcej o: