Mamy karnawał, czyli czas, w którym możemy sobie nieco pofolgować i raczyć się smakołykami w myśl zasady "od jutra dieta". Dziś mamy dla was przepis na delikatne i mięciutkie pączki twarogowe, których smak działa wręcz uzależniająco. Kluczem jest oczywiście ser - najlepiej wybierać pełnotłusty.
AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej pomysłów na karnawałowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Karnawał to czas szalonych imprez i najlepszych słodkości. Wprawdzie do tłustego czwartku jeszcze trochę zostało, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już dziś zacząć zajadać się najlepszymi pączkami. Pączki twarogowe to chyba jeden z prostszych i smaczniejszych przepisów na domowe łakocie, a dzięki pełnotłustemu twarogowi wyjdą mięciutkie i puszyste. Oto dziecinnie prosty przepis na najlepsze pączusie.
Pączki twarogowe - przepis
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 pełnotłustego twarogu
100 g śmietany 18 proc.
2 żółtka
ok. 1/3 szklanki cukru
1 pełna łyżka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki sody
olej roślinny do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Pączki twarogowe - sposób wykonania:
Przygotuj miskę, włóż do niej twaróg, dodaj żółtka i oba cukry. Następnie całość dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera na niewielkich obrotach.
Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy uzyskasz już gładką, jednolitą kulę, podziel ciasto na części - tyle, ile chcesz uzyskać pączków. Następnie "ukulaj" je w dłoniach.
Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim dużo oleju. Wrzucaj pączki partiami na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor (możliwe, że pod wpływem temperatury, pączki same będą się obracać).
Usmażone pączki połóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy lekko ostygną, oprósz je cukrem pudrem.