Zupa krem z ziemniaków? Czemu nie! Przepis na tani obiad z dodatkiem boczku i rozgrzewającego pieprzu

Zupa krem z ziemniaków nie musi być mdła. Wiele zależy od przypraw, jakich użyjemy. Jednak, aby dodać całej potrawie wykwintny charakter, warto ukoronować danie czipsem z boczku. Poniższy przepis jest metodą na tani i lekko pikantny obiad z korzenną nutą.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Zupa krem zazwyczaj kojarzy się z dynią tudzież z bukietem zielonych warzyw. Tym razem jednak stawiamy na ziemniaki. Choć dla wielu osób może być to zaskoczenie, ponieważ ten rodzaj warzywa nie ma zbyt wyrazistego smaku, to jednak za finał odpowiadają przyprawy i dodatki. 

Zupa krem z ziemniaków. Przepis na tani obiad 

Kiedy po świętach chcemy odpocząć od tłustych i ciężkostrawnych potraw, warto postawić na zupę. Zarówno klasyczna wersja, jak i zupa krem, są źródłem wielu witamin i minerałów, które przydadzą się na rozpoczęcie nowego roku. Niestety w dobie wysokiej inflacji warzywa są drogie, dlatego trudno jest zachować zdrową dietę. 

Zupa krem z ziemniaków to bogactwo wartości odżywczych, które nie będzie nas słono kosztować. Do przygotowania taniego obiadu potrzebujemy niewielkiej ilości produktów.

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka,
  • 9 ziemniaków,
  • połowa selera,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • boczek w cienkich plastrach.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na zupę krem z ziemniaków. Sposób przygotowania

  1. Skrzydełka z kurczaka zalewamy wodą. Dodajemy korzeń pietruszki i cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości.
  2. Kiedy mięso się ugotuje, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Solimy i doprawiamy czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
  3. Wyciągamy skrzydełka z kurczaka. Obieramy je ze skóry, Wyrzucamy kości i chrząstki. Resztę wkładamy z powrotem do garnka. Zupę przyprawiamy gałką muszkatołową.
  4. Wlewamy śmietankę kremówkę. Całość gotujemy przez około pięć minut, a później wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. 
  5. W tym czasie smażymy cienkie plastry boczku, tak aby wytopił się z nich tłuszcz. Kiedy powstaną chrupiące czipsy, przekładamy je na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. 
  6. Zupę zestawiamy z palnika. Za pomocą blendera miksujemy ją na gładki krem. 
  7. Wlewamy na miseczki. Ozdabiamy czipsem z boczku. 
Więcej o: