-
Haps
-
Jak przygotować
- To ciasto nie wyjdzie, jeśli użyjesz złego mleka. To ono gwarantuje dobry smak i wygląd
To ciasto nie wyjdzie, jeśli użyjesz złego mleka. To ono gwarantuje dobry smak i wygląd
Ciasta to desery, które podbijają serca wszystkich, którzy uwielbiają słodkości. Wypiek góra lodowa idealnie sprawdzi się do ciepłej herbaty i kawy, a także do ugoszczenia znajomych czy rodziny. Żeby ciasto wyszło idealne, koniecznie należy użyć konkretnego rodzaju mleka.
Nie oszukujmy się. Bez ciast trudno wyobrazić sobie rzeczywistość. Wszystko jedno, czy kupujemy je w cukierniach, czy robimy je sami w domu, są nieodłącznym elementem naszego życia. Jeśli lubicie testować nowe przepisy i nie boicie się wyzwań, mamy dla was idealną propozycję. Ciasto góra lodowa, czyli połączenie kakaowego biszkoptu z masą budyniową oraz masą z mleka. Na wierzchu znajdziesz biszkopciki i krem, który nie z każdym mlekiem się uda. Do jego przygotowania potrzebujesz mleka w proszku.
Przepis na ciasto góra lodowa
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- pół szklanki cukru,
- ¼ szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zobacz wideo
Sernik baskijski
Składniki na masę budyniową:
- pół litra mleka,
- pół szklanki cukru,
- budyń waniliowy,
- 2 żółtka,
- 200 g miękkiego masła,
- łyżka mąki pszennej.
Składniki na masę z mleka w proszku:
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki wody,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1,5 łyżki kakao,
- 200 g biszkopcików.
Sposób przygotowania biszkopta:
- Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo żółtka.
- Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj kakao i proszek do pieczenia. Wlej przygotowaną masę jajeczną i wymieszaj.
- Krem przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ostudź i przekrój na pół.
Sposób przygotowania masy budyniowej:
- Połowę mleka zagotuj wraz z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, proszkiem z budyniu i przesianą mąką.
- Gdy mleko zacznie się gotować wlej mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Następnie przykryj go i pozostaw do ostygnięcia.
- Na koniec miękkie masło utrzyj z powstałym budyniem na gładką masę.
Sposób przygotowania masy z mleka w proszku
- Masło, wodę i cukier zagotuj, a następnie przestudź.
- Do chłodniejszej masy dodaj mleko w proszku oraz kakao i wymieszaj dokładnie za pomocą miksera tak, aby nie nie było grudek.
Sposób składania ciasta
- Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłóż folią aluminiową.
- Włóż do niej spód biszkoptu, nasącz mocną herbatą i wyłóż masą budyniową.
- Przykryj drugim biszkoptem i posmaruj pozostałą masą.
- Biszkopciki poukładaj pionowo na masie. Polej je kremem z mleka w proszku. Odstaw do lodówki na kilka godzin.