To ciasto nie wyjdzie, jeśli użyjesz złego mleka. To ono gwarantuje dobry smak i wygląd

Ciasta to desery, które podbijają serca wszystkich, którzy uwielbiają słodkości. Wypiek góra lodowa idealnie sprawdzi się do ciepłej herbaty i kawy, a także do ugoszczenia znajomych czy rodziny. Żeby ciasto wyszło idealne, koniecznie należy użyć konkretnego rodzaju mleka.

Nie oszukujmy się. Bez ciast trudno wyobrazić sobie rzeczywistość. Wszystko jedno, czy kupujemy je w cukierniach, czy robimy je sami w domu, są nieodłącznym elementem naszego życia. Jeśli lubicie testować nowe przepisy i nie boicie się wyzwań, mamy dla was idealną propozycję. Ciasto góra lodowa, czyli połączenie kakaowego biszkoptu z masą budyniową oraz masą z mleka. Na wierzchu znajdziesz biszkopciki i krem, który nie z każdym mlekiem się uda. Do jego przygotowania potrzebujesz mleka w proszku.

Przepis na ciasto góra lodowa

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • ¼ szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zobacz wideo Sernik baskijski

Składniki na masę budyniową:

  • pół litra mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • budyń waniliowy,
  • 2 żółtka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • łyżka mąki pszennej.

Składniki na masę z mleka w proszku:

  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 200 g biszkopcików.

Sposób przygotowania biszkopta:

  1. Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo żółtka.
  2. Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj kakao i proszek do pieczenia. Wlej przygotowaną masę jajeczną i wymieszaj.
  3. Krem przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ostudź i przekrój na pół.

Sposób przygotowania masy budyniowej:

  1. Połowę mleka zagotuj wraz z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, proszkiem z budyniu i przesianą mąką.
  2. Gdy mleko zacznie się gotować wlej mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Następnie przykryj go i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Na koniec miękkie masło utrzyj z powstałym budyniem na gładką masę.

Sposób przygotowania masy z mleka w proszku

  1. Masło, wodę i cukier zagotuj, a następnie przestudź.
  2. Do chłodniejszej masy dodaj mleko w proszku oraz kakao i wymieszaj dokładnie za pomocą miksera tak, aby nie nie było grudek.

Sposób składania ciasta

  1. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłóż folią aluminiową.
  2. Włóż do niej spód biszkoptu, nasącz mocną herbatą i wyłóż masą budyniową.
  3. Przykryj drugim biszkoptem i posmaruj pozostałą masą.
  4. Biszkopciki poukładaj pionowo na masie. Polej je kremem z mleka w proszku. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Więcej o:
Copyright © Agora SA