Okrasa zdradza, jak uzyskać soczyste i chrupkie mięso. Potrzebujesz tylko jednego składnika

Uzyskanie soczystego, a zarazem chrupkiego mięsa to marzenie niejednego kucharza. Co zrobić, aby tego dokonać? Karol Okrasa dodaje ten jeden konkretny składnik, który robi różnicę.

Karol Okrasa to niezastąpiony polski kucharz, który od lat dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą ze swoimi fanami. Na kanale na YouTubie pokazuje, jak przygotować tradycyjne dania, ale w sposób prosty i oryginalny. Na tapet wziął wszystkim znanego kurczaka, jednak w niecodziennym sosie. Mięso przygotował na słodko z nutką cytrynowego posmaku.

Przy przygotowaniach tego dania kucharzowi towarzyszyły Bogusława i Karolina Schubert, siostry, które tryskają cytrynowym optymizmem. Tworzą one cytrynowe konfitury, które i w tym przepisie zostały wykorzystane. To dzięki nim mięso jest tak soczyste, a zarazem chrupkie.

Przepis na skrzydełka Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki wody,
  • olej,
  • skórka z połówki cytryny,
  • 230 g konfitury cytrynowej z imbirem,
  • 4 łyżki pulpy z pomidorów pelati,
  • kilka gałązek kolendry,
  • pół cytryny.
Zobacz wideo Bananodilla, czyli quesadilla na słodko

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, pół cebuli w pióra. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.
  2. Dodaj połowę konfitury po łyżce, cały czas podsmażając. Do cebuli zasmażonej z konfiturą wlej 4 łyżki sosu sojowego i mieszaj przez ok. 3 minuty.
  3. Po tym czasie dodaj wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodaj pozostałą konfiturę i dalej gotując, mieszaj.
  4. Skrzydełka przełóż do garnka z gotowym sosem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut.
  5. Gotowe skrzydełka przełóż na talerz i ozdób połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.