Zapiekanka ze świątecznych resztek - sycące i kolorowe danie przygotowane w duchu zero waste

Świąteczne szaleństwa powoli dobiegają końca, zostaje jednak pełna lodówka z masą nadprogramowych składników. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto przygotować zapiekankę z resztek. Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale także syci i rozpieszcza podniebienie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Świąteczne resztki to zmora wielu kucharzy. Warto zatem się sięgnąć po jeden z przepisów, który pozwoli zminimalizować szkody i dodatkowo kulinarnie zaskoczy. Mowa tu o sycącej i kolorowej zapiekance, która bazuje na sylwestrowych rarytasach takich jak wędliny, warzywa czy sery. 

Zapiekanka ze świątecznych resztek - szybki i ekonomiczny obiad

Styczeń rozpoczął się na dobre. Sporo osób realizuje swoje pierwsze, noworoczne postanowienia. Niektórzy stawiają na zdrowe odżywianie. Lodówki jednak pękają w szwach, dlatego warto przygotować ekspresowy przepis na tani i przepyszny obiad. Wykorzystując świąteczne resztki, nie tylko ograniczymy marnowanie żywności, ale także wzbogacimy domowy zeszyt z przepisami ciekawą recepturą. 

Zapiekanka ze świątecznych resztek to danie, które może bazować niemal na wszystkim - makaronie, ryżu czy ziemniakach. Natomiast soczyste i kolorowe wnętrze możemy przygotować z pieczeni i wędlin, serów czy warzyw. Listę składników można mieszać według potrzeb, jednak poniższy przepis to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. 

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Przepis na zapiekankę ze świątecznych resztek

Składniki:

  • ziemniaki "z wczoraj", 
  • świąteczne wędliny,
  • warzywa: marchew, por, pietruszka, papryka, brokuł,
  • natka pietruszki lub ulubione zioła, 
  • jajko,
  • dowolne sery - gouda, mozzarella lub inny,
  • szklanka śmietany - 18 proc. lub 30 proc.
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chilli, 
  • oliwa i odrobina masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od posmarowania oliwą naczynia żaroodpornego. 
  2. Następnie kroimy w kostkę wędliny i podsmażamy na złoty kolor. 
  3. Wczorajsze ziemniaki kroimy w łódeczki lub mniejszą kostkę. Podobnie postępujemy z warzywami. 
  4. Mięso przekładamy razem z warzywami do naczynia, dokładnie mieszamy lub układamy warstwowo. 
  5. Całość doprawiamy. 
  6. W szklance łączymy śmietanę z jajkiem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Wierzch przykrywamy startym serem. 
  7. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 30-40 minut. 
  8. Zapiekankę posypujemy zieleniną. Podajemy gorącą. 
Więcej o: