Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Świąteczne resztki to zmora wielu kucharzy. Warto zatem się sięgnąć po jeden z przepisów, który pozwoli zminimalizować szkody i dodatkowo kulinarnie zaskoczy. Mowa tu o sycącej i kolorowej zapiekance, która bazuje na sylwestrowych rarytasach takich jak wędliny, warzywa czy sery.
Styczeń rozpoczął się na dobre. Sporo osób realizuje swoje pierwsze, noworoczne postanowienia. Niektórzy stawiają na zdrowe odżywianie. Lodówki jednak pękają w szwach, dlatego warto przygotować ekspresowy przepis na tani i przepyszny obiad. Wykorzystując świąteczne resztki, nie tylko ograniczymy marnowanie żywności, ale także wzbogacimy domowy zeszyt z przepisami ciekawą recepturą.
Zapiekanka ze świątecznych resztek to danie, które może bazować niemal na wszystkim - makaronie, ryżu czy ziemniakach. Natomiast soczyste i kolorowe wnętrze możemy przygotować z pieczeni i wędlin, serów czy warzyw. Listę składników można mieszać według potrzeb, jednak poniższy przepis to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów.
Składniki:
Sposób przygotowania: