Budyniowe naleśniki - przepis, dzięki któremu wyjdą nie tylko miękkie, ale i niezwykle smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane placki będą smakować najlepiej z dodatkiem domowych dżemów czy serków.
Budyń, cukier, mąkę, mleko, wodę i olej umieść w wysokim naczyniu i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Gotowa masa powinna być gładka, lejąca się i pozbawiona grudek.
Dobrze rozgrzej patelnię - najlepiej użyć takiej przeznaczonej do smażenia naleśników. Dodaj odrobinę oleju. Pamiętaj, że pierwszy placek nie wyląduje w koszu tylko wtedy, gdy patelnia będzie dobrze nagrzana.
Ciasto jeszcze raz dokładnie zamieszaj i odmierzaj chochlą małe porcje do smażenia. Masa powinna pokryć całe dno patelni, a placek powinien mieć około 1 mm grubości.
Gdy naleśnik przyrumieni się od spodu, przewróć go na drugą stronę i poczekaj jeszcze około 30 sekund do zdjęcia z patelni. Po tym czasie możesz przełożyć placek na talerz. Powtarzaj cały proces do skończenia ciasta.
Aby placki nie wystygły i nie wysuszyły się podczas smażenia kolejnych porcji, warto przykryć je bawełnianą ściereczką. Naleśniki podawaj na słodko z ulubionym dżemem, owocami, jogurtem lub serkami.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.