Banalnie proste naleśniki - przepis na ciasto idealne. Dodaj jeden składnik, a zaskoczą smakiem

Budyniowe naleśniki - przepis, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich placków. Nietypowy dodatek sprawi, że będą nie tylko niezwykle miękkie i delikatne, ale również zaskoczą smakiem.

Budyniowe naleśniki - przepis, dzięki któremu wyjdą nie tylko miękkie, ale i niezwykle smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane placki będą smakować najlepiej z dodatkiem domowych dżemów czy serków. 

Naleśniki - przepis z dodatkiem budyniu

  • 2 opakowania budyniu waniliowego po 40 g każdy
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, jeżeli budynie nie są słodzone)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju + odrobina do smażenia
  • do podania: dżem, owoce, jogurty lub serki 

Budyniowe naleśniki - sposób przygotowania

Budyń, cukier, mąkę, mleko, wodę i olej umieść w wysokim naczyniu i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Gotowa masa powinna być gładka, lejąca się i pozbawiona grudek. 

Dobrze rozgrzej patelnię  - najlepiej użyć takiej przeznaczonej do smażenia naleśników. Dodaj odrobinę oleju. Pamiętaj, że pierwszy placek nie wyląduje w koszu tylko wtedy, gdy patelnia będzie dobrze nagrzana.

Ciasto jeszcze raz dokładnie zamieszaj i odmierzaj chochlą małe porcje do smażenia. Masa powinna pokryć całe dno patelni, a placek powinien mieć około 1 mm grubości. 

Gdy naleśnik przyrumieni się od spodu, przewróć go na drugą stronę i poczekaj jeszcze około 30 sekund do zdjęcia z patelni. Po tym czasie możesz przełożyć placek na talerz. Powtarzaj cały proces do skończenia ciasta.

Aby placki nie wystygły i nie wysuszyły się podczas smażenia kolejnych porcji, warto przykryć je bawełnianą ściereczką. Naleśniki podawaj na słodko z ulubionym dżemem, owocami, jogurtem lub serkami.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.