Więcej przepisów na domowe środki na przeziębienie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zażywanie syropu z cebuli może nie jest naszym najlepszym wspomnieniem z dzieciństwa, ale musimy zgodzić się, że naprawdę działał. Przepis na syrop z cebuli mam od mojej babci, która zanim zasypała cebulę cukrem, lekko gniotła ją tłuczkiem. Wówczas warzywo oddało więcej soku, a syrop był gotowy już po dwóch godzinach. Dodawała także dwa ząbki czosnku pokrojone w cienkie paski. Ten syrop na przeziębienie działa jak Hulk - rach-ciach i nie ma po nim śladu.
Składniki:
Syrop z cebuli najlepiej spożywać 2-3 razy dziennie. Po przygotowaniu należy przechowywać go w lodówce. Do syropu z cebuli możesz dodać również kilka plastrów imbiru. Wzmocni to zarówno efekt smakowy, jak również działanie przeciwkaszlowe.