Jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie? Babciny przepis zawiera trzy składniki i jeden trik

Za oknem aura dość nieciekawa, co niestety sprzyja przeziębieniu. Kiedy zauważamy u siebie pierwsze objawy, takie jak kaszel, czy ból mięśni, zazwyczaj natychmiast sięgamy po domowe specyfiki. Dziś mamy dla was przepis na syrop z cebuli, który naprawdę potrafi zdziałać cuda, a zawiera tylko trzy składniki. Wystarczą dwie łyżki na wieczór, a rano nie będzie śladu po kaszlu.

Więcej przepisów na domowe środki na przeziębienie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zażywanie syropu z cebuli może nie jest naszym najlepszym wspomnieniem z dzieciństwa, ale musimy zgodzić się, że naprawdę działał. Przepis na syrop z cebuli mam od mojej babci, która zanim zasypała cebulę cukrem, lekko gniotła ją tłuczkiem. Wówczas warzywo oddało więcej soku, a syrop był gotowy już po dwóch godzinach. Dodawała także dwa ząbki czosnku pokrojone w cienkie paski. Ten syrop na przeziębienie działa jak Hulk - rach-ciach i nie ma po nim śladu.

Jak zrobić syrop z cebuli - przepis babci

Składniki:

  • 2-3 duże białe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cukier lub miód

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj w dość drobną kostkę i włóż ją do miski. Następnie zgnieć ją tłuczkiem tak, by była wyraźnie rozdrobniona, ale nie papkowata.
  2. Na dno słoika wsyp łyżkę cukru, następnie dodaj cienko posiekany ząbek czosnku i połowę cebuli. Na to wsyp kolejną łyżkę cukru, dodaj czosnek i resztę cebuli. Wierzch zasyp cukrem, lekko wstrząśnij słoikiem i włóż go do lodówki, by cebula puściła sok.
  3. Kiedy już w słoiku będzie widoczny płyn, wymieszaj całość drewnianą łyżką i odstaw na godzinę. Po tym czasie możesz już pić syrop.

Syrop z cebuli najlepiej spożywać 2-3 razy dziennie. Po przygotowaniu należy przechowywać go w lodówce. Do syropu z cebuli możesz dodać również kilka plastrów imbiru. Wzmocni to zarówno efekt smakowy, jak również działanie przeciwkaszlowe.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.