Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Rozgrzewa, syci i gwarantuje dużą dawkę witamin - mowa tu oczywiście o zimowym daniu - kapuśniaku. Tradycyjny rarytas to klasyka, która w chłodne dni często gości na naszych stołach. Warto jednak podkreślić, że jedynie najlepszej jakości produkty pozwolą odzwierciedlić smak i aromat, który znamy z przepisu babci.
Kapuśniak: przepis na wersję z białej kapusty. Przygotujesz w pół godziny
Kapuśniak - przepis na babciny rarytas
Tradycyjne, domowe specjały to prawdziwy rarytas, który każdy docenia szczególnie w chłodne i ponure dni. Na liście rozgrywających dań króluje kapuśniak, czyli swojska zupa bazująca na mięsnym wywarze i kiszonej kapuście. Jak się okazuje przygotowanie babcinego przepisu wcale nie jest takie trudne - kluczowe są jednak najwyższej jakości składniki i brak pośpiechu. Wówczas danie będzie pełne aromatów, smaku i witamin.
Kapuśniak przygotowany na wywarze z wędzonych żeberek i boczku to wręcz piedestał wśród tradycyjnych dań. Na liście składników nie może zabraknąć także kapusty - o tej porze roku najlepiej kiszonej, która zapewni nam cenne minerały. Efekt? Perfekcyjny, swojski obiad, który krzepi, rozgrzewa i poprawia humor.
Zobacz wideo
Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na kapuśniak - tradycyjne danie jak u babci
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek wieprzowych,
- 300 g wędzonego boczku,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 3 litry wody,
- marchewka,
- pietruszka,
- 1/4 selera
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- sól,
- pieprz,
- pół łyżeczki majeranku.
Sposób przygotowania:
- Żeberka i boczek zalewamy wodą i zagotowujemy.
- Następnie dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę i seler.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około godzinę, aż mięso zmięknie.
- Po tym czasie wyciągamy warzywa, by uniknąć rozgotowania. Z kolei do wywaru dodajemy kapustę kiszoną i majeranek. Gotujemy przez kolejne 40 minut.
- Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy razem z pozostałymi przyprawami.
- Kapuśniak podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
- Wskazówka - ciekawym sposobem jest także podsmażenie kiszonek kapusty z cebulą i dodanie do wywaru. Ta metoda gwarantuje wydobycie intensywniejszych aromatów i smaku.
- Ziemniaki można wcześniej obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Kapuśniak - przepis na pyszną zupę. Prawdziwy smak uzyskasz na tym mięsie