-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na pączki. Tradycyjna receptura, z którą wyjdą naprawdę przepyszne. Będą lekkie i puszyste
Przepis na pączki. Tradycyjna receptura, z którą wyjdą naprawdę przepyszne. Będą lekkie i puszyste
Podajemy najprostszy przepis na pączki. Zrobione według tradycyjnej metody będą wyjątkowo smaczne o doskonałej konsystencji. Można jeść je zarówno na ciepło bezpośrednio po usmażeniu, jak i na zimno kolejnego dnia.
Pączki to najważniejszy element tłustego czwartku, a warto pamiętać, że ten dzień zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia wiele osób objada się nimi bez opamiętania. Warto skorzystać z naszego przepisu na te słodkie łakocie. Przedstawiamy recepturę na klasyczne pączki. Będą lepsze niż kupne i z pewnością szybko znikną z talerzy.
Przepis na pączki - tradycyjna receptura, z którą wyjdą idealnie
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- pół kilo mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- pół kostki masła,
- pół szklanki cukru,
- jajko,
- cztery żółtka,
- szklanka mleka,
- łyżka rumu,
- powidła śliwkowe,
- olej do smażenia.
Pączki będą gwoździem programu w tłusty czwartek
Przygotowanie:
- Przygotuj zaczyn. Letnie mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, drożdżami i pięcioma łyżkami mąki. Przykryj naczynie i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około piętnaście minut.
- Roztop masło. Ubij na parze żółtka, jajko i pozostały cukier.
- Mąkę wsyp do większej miski. Dodaj do niej zaczyn i ubite żółtka. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo roztopione masło. Dodaj rum. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne.
- Naczynie z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić objętość.
- Przełóż ciasto na blat posypany mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj z niego okrągłe fragmenty i nakładaj nadzienie. Przykrywaj kawałki ciasta z nadzieniem kolejnymi krążkami ciasta. Zlep porządnie brzegi.
- Ułóż pączki na posypanym mąką blacie i poczekaj pół godziny aż wyrosną.
- Smaż pączki w dobrze rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku przez około dwie minuty z każdej strony. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju. Temperatura tłuszczu powinna mieć około 175 st. C.
- Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych. Pączki można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl