Przepis na pączki. Tradycyjna receptura, z którą wyjdą naprawdę przepyszne. Będą lekkie i puszyste

Podajemy najprostszy przepis na pączki. Zrobione według tradycyjnej metody będą wyjątkowo smaczne o doskonałej konsystencji. Można jeść je zarówno na ciepło bezpośrednio po usmażeniu, jak i na zimno kolejnego dnia.

Pączki to najważniejszy element tłustego czwartku, a warto pamiętać, że ten dzień  zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia wiele osób objada się nimi bez opamiętania. Warto skorzystać z naszego przepisu na te słodkie łakocie. Przedstawiamy recepturę na klasyczne pączki. Będą lepsze niż kupne i z pewnością szybko znikną z talerzy.

Zobacz wideo

Przepis na pączki - tradycyjna receptura, z którą wyjdą idealnie 

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • jajko,
  • cztery żółtka,
  • szklanka mleka,
  • łyżka rumu,
  • powidła śliwkowe,
  • olej do smażenia.

Przepis na ptysie z kremem. Będą smakować jak te z lat 90. Lekkie, kruche i delikatnePrzepis na ptysie z kremem. Będą smakować jak te z lat 90.

Pączki będą gwoździem programu w tłusty czwartek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn. Letnie mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, drożdżami i pięcioma łyżkami mąki. Przykryj naczynie i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około piętnaście minut.
  2. Roztop masło. Ubij na parze żółtka, jajko i pozostały cukier.
  3. Mąkę wsyp do większej miski. Dodaj do niej zaczyn i ubite żółtka. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo roztopione masło. Dodaj rum. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne. 
  4. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić objętość.
  5. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj z niego okrągłe fragmenty i nakładaj nadzienie. Przykrywaj kawałki ciasta z nadzieniem kolejnymi krążkami ciasta. Zlep porządnie brzegi.
  6. Ułóż pączki na posypanym mąką blacie i poczekaj pół godziny aż wyrosną.
  7. Smaż pączki w dobrze rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku przez około dwie minuty z każdej strony. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju. Temperatura tłuszczu powinna mieć około 175 st. C.
  8. Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych. Pączki można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

GdyniankaPlacek z historią przyciąga tłumy. Sekret? Od 36 lat ta sama receptura

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: