Przepis na pączki. Tradycyjna receptura, z którą wyjdą naprawdę przepyszne. Będą lekkie i puszyste

Podajemy najprostszy przepis na pączki. Zrobione według tradycyjnej metody będą wyjątkowo smaczne o doskonałej konsystencji. Można jeść je zarówno na ciepło bezpośrednio po usmażeniu, jak i na zimno kolejnego dnia.

Pączki to najważniejszy element tłustego czwartku, a warto pamiętać, że ten dzień  zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia wiele osób objada się nimi bez opamiętania. Warto skorzystać z naszego przepisu na te słodkie łakocie. Przedstawiamy recepturę na klasyczne pączki. Będą lepsze niż kupne i z pewnością szybko znikną z talerzy.

Zobacz wideo

Przepis na pączki - tradycyjna receptura, z którą wyjdą idealnie 

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • jajko,
  • cztery żółtka,
  • szklanka mleka,
  • łyżka rumu,
  • powidła śliwkowe,
  • olej do smażenia.

Pączki będą gwoździem programu w tłusty czwartek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn. Letnie mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, drożdżami i pięcioma łyżkami mąki. Przykryj naczynie i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około piętnaście minut.
  2. Roztop masło. Ubij na parze żółtka, jajko i pozostały cukier.
  3. Mąkę wsyp do większej miski. Dodaj do niej zaczyn i ubite żółtka. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo roztopione masło. Dodaj rum. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne. 
  4. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić objętość.
  5. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj z niego okrągłe fragmenty i nakładaj nadzienie. Przykrywaj kawałki ciasta z nadzieniem kolejnymi krążkami ciasta. Zlep porządnie brzegi.
  6. Ułóż pączki na posypanym mąką blacie i poczekaj pół godziny aż wyrosną.
  7. Smaż pączki w dobrze rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku przez około dwie minuty z każdej strony. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju. Temperatura tłuszczu powinna mieć około 175 st. C.
  8. Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych. Pączki można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.