Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe ciasta to prawdziwy rarytas, który uwielbia niemal każdy. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników i gości zjawiskowym deserem, przygotuj placek o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro. Biszkoptowe blaty przełożone prażonymi jabłkami i masą budyniowa to przysłowiowe niebo w gębie, z kolei czekoladowa polewa rozpieszcza podniebienie i cieszy oko.
Kilimandżaro - zjawiskowe ciasto bazujące na biszkopcie
Przepis na ciasto Kilimandżaro to prawdziwa perełka, którą warto zapisać w zeszycie z wypiekami. Bazą jest puszysty biszkopt, z kolei warstwy to jabłka i masa budyniowa. Takie połączenie to prawdziwy hit, który docenią nawet najbardziej wymagający. Kluczowe jest jednak przygotowanie, które wiąże się z mozolną pracą. Efekt jest jednak na tyle zjawiskowy, że wynagrodzi on wszystkie trudy.
Do przygotowania ciasta Kilimandżaro należy się odpowiednio przygotować. Zaczynamy od upieczenia biszkoptowych blatów. Następnym krokiem jest prażenie jabłek i ucieranie puszystego kremu budyniowego. Gotowy deser wymaga kilkugodzinnego schłodzenia. Na sam koniec polewamy wypiek gęstą polewą czekoladową i ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit
Przepis na zjawiskowe ciasto Kilimandżaro
Składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Prażone jabłka:
- 1 kg jabłek,
- szczypta cynamonu,
- solidna łyżka masła,
- 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe.
Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru.
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki,
- 80 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Blaty biszkoptowe - mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i żółtko po żółtku. Następnie dodajemy porcjami suche składniki i olej, cały czas miksując.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia - ciasto wlewamy i równamy łyżką. Tak przygotowany biszkopt pieczemy w temp. 170 st. C przez około 30-35 minut (do tzw. suchego patyczka). Po tym czasie studzimy i kroimy na pół.
- Przechodzimy do przygotowania jabłek. Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do rondelka i prażymy do uzyskania rumianego koloru. Po tym czasie ściągamy z ognia, dodajemy solidną łyżkę masła i dwa opakowania preferowanej galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia.
- Tak przygotowane owoce przekładamy na jeden z blatów (masa powinna stężeć). Przekładamy do lodówki.
- W tym czasie robimy krem budyniowy. Szklankę mleka łączymy roztrzepanymi żółtkami i obiema mąkami. Kolejną szklankę nabiały przelewamy do rondelka, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i cukier. Całość zagotowujemy i ściągamy z ognia. Wówczas wlewamy masę jajeczną. Dokładnie mieszamy, by zniwelować wszystkie grudki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Masę budyniową przekładamy na jabłka, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasta.
- Przygotowujemy polewę - śmietankę i czekoladę rozpuszczamy, dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą obficie polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Ciasto chłodzimy kilka godzin przed podaniem.