Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezonowe menu bogate jest w treściwe składniki, swojskie przetwory czy aromatyczne przyprawy. Na liście zimowych rarytasów nie może zabraknąć zupy gulaszowej, która rozgrzewa, syci i poprawia humor w nawet najbardziej pochmurne dni. Sekretem smaku jest miks mięs, połączony z warzywami i bulionem.
Zupa gulaszowa - treściwa perełka zimowego menu
W pochmurne i chłodne dni w domowym menu królują rozgrzewające potrawki, buliony czy zapiekanki. Wiele osób decyduje się na dania jednogarnkowe i takie, które starczą na kilka dni. Warto zatem przypomnieć tradycyjny przepis na zupę gulaszową, która od pokoleń gości w naszych domach. Treściwy rarytas może wydawać się czasochłonny w przygotowaniu, jednak w praktyce jest to przysłowiowa bułka z masłem.
Zupa gulaszowa to przede wszystkim miks kilku gatunków mięsa. Solidna podstawa gwarantuje smak i bogaty aromat. Na liście produktów nie może zabraknąć takie różnorodnych warzyw takich jak marchew, pieczarki, papryka czy pomidory. Całość podkreśli swojski bulion warzywny, pikantne przyprawy i świeże zioła. Danie przygotowane według poniższego przepisu to kolorowa uczta, która zadowoli nawet najbardziej wymagających!
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Przepis na zupę gulaszową, która smakuje jak od babci
Składniki:
- 800 g wieprzowiny np. szynki, karkówki, łopatki wieprzowej,
- 400 g wołowiny np. polędwicy, łopatki,
- 2 l bulionu warzywnego,
- 500 g ziemniaków,
- 250 g pieczarek,
- papryk czerwona i żółta,
- 2 marchewki,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta papryki ostrej,
- kilka liści laurowych,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku o grubym dnie. Gdy całość nabierze kolorów, doprawiamy przyprawą do gulaszu, papryką słodką i ostrą.
- W tym samym czasie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki wszystkie warzywa. Dodajemy do mięsa i smażymy kilka minut. Następnie zalewamy całość bulionem, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem, pietruszką i solą. Dusimy przez 45 minut.
- Gdy całość nabierze aromatów, dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i drobno pokrojone ziemniaki. Ponownie dusimy przez około 40 minut.
- Tak przygotowaną zupę gulaszową łączymy z zahartowaną śmietanką, solą, pieprzem i dodatkową porcją posiekanej pietruszki. Danie serwujemy na gorąco.