Zupa gulaszowa - treściwa i rozgrzewająca potrawka z różnych mięs. Kluczem do sukcesu są te dodatki

Zimowe menu bogate jest w rozgrzewające potrawki, buliony i zupy. Rarytasem, który bez wątpienia zasługuje na aprobatę i często gości na naszych stołach, jest zupa gulaszowa. Treściwy obiad opiera się na kilku gatunkach mięs, warzywach i aromatycznych dodatkach. Na liście produktów nie brakuje świeżej zieleniny, przypraw i kolorowych akcentów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezonowe menu bogate jest w treściwe składniki, swojskie przetwory czy aromatyczne przyprawy. Na liście zimowych rarytasów nie może zabraknąć zupy gulaszowej, która rozgrzewa, syci i poprawia humor w nawet najbardziej pochmurne dni. Sekretem smaku jest miks mięs, połączony z warzywami i bulionem. 

Zupa gulaszowa - treściwa perełka zimowego menu 

W pochmurne i chłodne dni w domowym menu królują rozgrzewające potrawki, buliony czy zapiekanki. Wiele osób decyduje się na dania jednogarnkowe i takie, które starczą na kilka dni. Warto zatem przypomnieć tradycyjny przepis na zupę gulaszową, która od pokoleń gości w naszych domach. Treściwy rarytas może wydawać się czasochłonny w przygotowaniu, jednak w praktyce jest to przysłowiowa bułka z masłem. 

Zupa gulaszowa to przede wszystkim miks kilku gatunków mięsa. Solidna podstawa gwarantuje smak i bogaty aromat. Na liście produktów nie może zabraknąć takie różnorodnych warzyw takich jak marchew, pieczarki, papryka czy pomidory. Całość podkreśli swojski bulion warzywny, pikantne przyprawy i świeże zioła. Danie przygotowane według poniższego przepisu to kolorowa uczta, która zadowoli nawet najbardziej wymagających! 

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Przepis na zupę gulaszową, która smakuje jak od babci

Składniki: 

  • 800 g wieprzowiny np. szynki, karkówki, łopatki wieprzowej,
  • 400 g wołowiny np. polędwicy, łopatki,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 250 g pieczarek, 
  • papryk czerwona i żółta,
  • 2 marchewki,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta papryki ostrej,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku o grubym dnie. Gdy całość nabierze kolorów, doprawiamy przyprawą do gulaszu, papryką słodką i ostrą. 
  2. W tym samym czasie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki wszystkie warzywa. Dodajemy do mięsa i smażymy kilka minut. Następnie zalewamy całość bulionem, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem, pietruszką i solą. Dusimy przez 45 minut. 
  3. Gdy całość nabierze aromatów, dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i drobno pokrojone ziemniaki. Ponownie dusimy przez około 40 minut. 
  4. Tak przygotowaną zupę gulaszową łączymy z zahartowaną śmietanką, solą, pieprzem i dodatkową porcją posiekanej pietruszki. Danie serwujemy na gorąco. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.