Żeberka - przepis na rewelacyjny obiad. Solidne danie, które smakuje fenomenalnie. Palce lizać!

Żeberka to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Podajemy przepis, który nie jest skomplikowany i pozwoli wam przygotować wyśmienity obiad. Podstawą dobrych żeberek będą właściwie dobrane przyprawy w odpowiednich ilościach.

Jeśli szukacie przepisu na klasyczny obiad, który będzie miał fantastyczny smak i bogaty aromat, warto sięgnąć po poniższy przepis. Żeberka są proste w wykonaniu, a ich przygotowanie zajmie wam około półtorej godziny. Oto jak je zrobić, aby były delikatne i aromatyczne. 

Zobacz wideo

Żeberka - przepis na wyborny obiad. Bogaty smak z niewielu składników

Do przygotowania żeberek będziecie potrzebowali tylko cebulę, śmietanę, mąkę i przyprawy. Aby uzyskać właściwy smak i aromat warto dodać sporą ilość słodkiej papryki. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania, można dodać do nich pieprzu cayenne.

Składniki:

  • kilogram żeberek wieprzowych,
  • dwie duże cebula,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • łyżka soli morskiej,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej.

Sposób na prawdziwie aromatyczne żeberka 

Przygotowanie:

  1. Umyj żeberka, osusz je najlepiej ręcznikiem papierowym. Dodaj do nich soli, pieprzu i słodkiej papryki. Po obsypaniu mięsa przyprawami należy wstawić je do lodówki na kwadrans.
  2. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż żeberka z każdej strony. Najlepiej smażyć je na bardzo dużym ogniu.
  3. Przełóż przesmażone żeberka do większej i głębszej patelni. Dodaj do niej tyle wody, aby przykryć nią żeberka. Zagotuj całość.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i dorzuć ją do żeberek. Przemieszaj całość, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez godzinę.
  5. Następnie dodaj do potrawy mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotuj całość.
  6. Żeberka najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu polane sosem własnym. Będą świetnie komponowały się z kiszoną kapustą i ziemniakami.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA