Jeśli szukacie przepisu na klasyczny obiad, który będzie miał fantastyczny smak i bogaty aromat, warto sięgnąć po poniższy przepis. Żeberka są proste w wykonaniu, a ich przygotowanie zajmie wam około półtorej godziny. Oto jak je zrobić, aby były delikatne i aromatyczne.
Żeberka - przepis na wyborny obiad. Bogaty smak z niewielu składników
Do przygotowania żeberek będziecie potrzebowali tylko cebulę, śmietanę, mąkę i przyprawy. Aby uzyskać właściwy smak i aromat warto dodać sporą ilość słodkiej papryki. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania, można dodać do nich pieprzu cayenne.
Składniki:
- kilogram żeberek wieprzowych,
- dwie duże cebula,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- dwie łyżki mąki pszennej,
- łyżka soli morskiej,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- olej.
Sposób na prawdziwie aromatyczne żeberka
Przygotowanie:
- Umyj żeberka, osusz je najlepiej ręcznikiem papierowym. Dodaj do nich soli, pieprzu i słodkiej papryki. Po obsypaniu mięsa przyprawami należy wstawić je do lodówki na kwadrans.
- Rozgrzej olej na patelni i obsmaż żeberka z każdej strony. Najlepiej smażyć je na bardzo dużym ogniu.
- Przełóż przesmażone żeberka do większej i głębszej patelni. Dodaj do niej tyle wody, aby przykryć nią żeberka. Zagotuj całość.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i dorzuć ją do żeberek. Przemieszaj całość, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez godzinę.
- Następnie dodaj do potrawy mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotuj całość.
- Żeberka najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu polane sosem własnym. Będą świetnie komponowały się z kiszoną kapustą i ziemniakami.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl