Faworki na piwie - prosty przepis. Nie musisz składać ani bić ciasta, ale ważna jest temperatura

Karnawał to czas zabawy i raczenia się ulubionymi łakociami. Do takich dla wielu z nas zapewne są faworki. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na faworki na piwie, które nie tylko są przepyszne i bosko chrupiące, ale także szybkie w wykonaniu. Jedyne, o czym warto pamiętać to temperatura - te faworki lubią chłód.

Więcej sprawdzonych przepisów na przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Idealne faworki mają dwa sekrety i wcale nie chodzi o bicie wałkiem i składanie ciasta. W tym przypadku najważniejsze jest zimne piwo oraz rozwałkowanie ciasta tak cienko, jak się da. Ten przepis na faworki jest chyba najprostszy, jaki istnieje i chyba najsmaczniejszy. Jeśli nie chcesz czekać do tłustego czwartku na swoje ukochane łakocie, najlepiej zacznij już schładzać piwo.

Racuszki drożdżowe Stary przepis na puszyste racuchy. Moja babcia miała ważną zasadę

Faworki na piwie - najprostszy przepis

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500)
  • ok. 0,5 szklanki porządnie schłodzonego piwa
  • płaska łyżka zimnego masła
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj żółtka, masło i zacznij zagniatać, cienką stróżką wlewając piwo.
  2. Energicznie zagniataj ciasto i kiedy będzie już jednolite i gładkie, podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe. W razie potrzeby podsypuj mąką.
  3. Z rozwałkowanego placka wycinaj prostokąty dowolnej wielkości, na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż przez nie koniec, tworzą charakterystyczny kształt faworków.
  4. W szerokim garnku rozgrzej dużą ilość oleju. Wrzucaj faworki partiami i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Cena za pięć pomidorów zwala z nóg Kupiła pięć pomidorów, paragon zwala z nóg. "Ile?!"

Więcej o: