-
Haps
-
Jak przygotować
- Faworki na piwie - prosty przepis. Nie musisz składać ani bić ciasta, ale ważna jest temperatura
Faworki na piwie - prosty przepis. Nie musisz składać ani bić ciasta, ale ważna jest temperatura
Karnawał to czas zabawy i raczenia się ulubionymi łakociami. Do takich dla wielu z nas zapewne są faworki. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na faworki na piwie, które nie tylko są przepyszne i bosko chrupiące, ale także szybkie w wykonaniu. Jedyne, o czym warto pamiętać to temperatura - te faworki lubią chłód.
Więcej sprawdzonych przepisów na przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Idealne faworki mają dwa sekrety i wcale nie chodzi o bicie wałkiem i składanie ciasta. W tym przypadku najważniejsze jest zimne piwo oraz rozwałkowanie ciasta tak cienko, jak się da. Ten przepis na faworki jest chyba najprostszy, jaki istnieje i chyba najsmaczniejszy. Jeśli nie chcesz czekać do tłustego czwartku na swoje ukochane łakocie, najlepiej zacznij już schładzać piwo.
Faworki na piwie - najprostszy przepis
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500)
- ok. 0,5 szklanki porządnie schłodzonego piwa
- płaska łyżka zimnego masła
- olej do głębokiego smażenia
Sposób wykonania:
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj żółtka, masło i zacznij zagniatać, cienką stróżką wlewając piwo.
- Energicznie zagniataj ciasto i kiedy będzie już jednolite i gładkie, podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe. W razie potrzeby podsypuj mąką.
- Z rozwałkowanego placka wycinaj prostokąty dowolnej wielkości, na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż przez nie koniec, tworzą charakterystyczny kształt faworków.
- W szerokim garnku rozgrzej dużą ilość oleju. Wrzucaj faworki partiami i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem.