Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Babka ziemniaczana to tradycyjny przysmak, który przygotujemy z zaledwie kilku składników. Jak radzi Magda Gessler - im mniej, tym lepiej. Sekretem jest prostota i swojskie produkty, najwyższej jakości. Efekt? Puszysty i delikatny przysmak, który rangą z pewnością dorówna wyrafinowanym daniom.
Magda Gessler zdradziła przepis na babkę ziemniaczaną
Postaci, jaką jest Magda Gessler, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Warto jednak w swojej kuchni pogłębić wiedzę z zakresu jej autorskich przepisów. Jednym z nich jest receptura na domową babkę ziemniaczaną. Ten swojski rarytas to prawdziwe niebo na talerzu. Wystarczy kilka składników i odpowiednie przygotowania, by zachwycić domowników oryginalnym smakiem.
Babka ziemniaczana to jedno z prostszych dań, które małym nakładem pracy daje zjawiskowy efekt. Jak wyjaśnia w swoim przepisie Magda Gessler - kluczem do sukcesu jest piana z białek. To ten mały szczegół sprawia, że masa pięknie wyrasta w piekarniku. Warto podkreślić też, iż istotny jest wybór ziemniaków - najlepiej sprawdzą się bulwy typu B lub C.
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk
Ekspresowa babka ziemniaczana według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 5 jajek
- 3 białe cebule,
- pół pęczka szczypiorku,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka pieprzu mielonego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i dokładnie szorujemy. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą.
- Masę ziemniaczaną odstawiamy na kilka minut, by bulwy puściły wodę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni i smarujemy oliwą naczynie żaroodporne.
- Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z żółtkami i cebulą. Białka z kolei ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę z dodatkiem soli. Do masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy, a następnie pianę z białek - całość delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Babkę pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i ponownie zapiekamy 15 minut, aż ładnie się zarumieni.
- Babkę posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy z ulubionymi dodatkami.