Babka ziemniaczana według przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w prostocie i swojskich składnikach

Przepisy Magdy Gessler to niejednokrotnie prawdziwe arcydzieła kulinarne, ale także proste, swojskie dania, które można odtworzyć w swojej kuchni. Receptura na babkę ziemniaczaną to właśnie taka przysłowiowa bułka z masłem. Kluczowy jest jednak jajeczny dodatek, świeża zielenina i aromatyczne przyprawy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Babka ziemniaczana to tradycyjny przysmak, który przygotujemy z zaledwie kilku składników. Jak radzi Magda Gessler - im mniej, tym lepiej. Sekretem jest prostota i swojskie produkty, najwyższej jakości. Efekt? Puszysty i delikatny przysmak, który rangą z pewnością dorówna wyrafinowanym daniom. 

Magda Gessler zdradziła przepis na babkę ziemniaczaną

Postaci, jaką jest Magda Gessler, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Warto jednak w swojej kuchni pogłębić wiedzę z zakresu jej autorskich przepisów. Jednym z nich jest receptura na domową babkę ziemniaczaną. Ten swojski rarytas to prawdziwe niebo na talerzu. Wystarczy kilka składników i odpowiednie przygotowania, by zachwycić domowników oryginalnym smakiem. 

Babka ziemniaczana to jedno z prostszych dań, które małym nakładem pracy daje zjawiskowy efekt. Jak wyjaśnia w swoim przepisie Magda Gessler - kluczem do sukcesu jest piana z białek. To ten mały szczegół sprawia, że masa pięknie wyrasta w piekarniku. Warto podkreślić też, iż istotny jest wybór ziemniaków - najlepiej sprawdzą się bulwy typu B lub C. 

Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Ekspresowa babka ziemniaczana według przepisu Magdy Gessler 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 jajek
  • 3 białe cebule,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • oliwa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy i dokładnie szorujemy. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. 
  2. Masę ziemniaczaną odstawiamy na kilka minut, by bulwy puściły wodę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni i smarujemy oliwą naczynie żaroodporne. 
  3. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z żółtkami i cebulą. Białka z kolei ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę z dodatkiem soli. Do masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy, a następnie pianę z białek - całość delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. 
  4. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Babkę pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i ponownie zapiekamy 15 minut, aż ładnie się zarumieni. 
  5. Babkę posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.