Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kuchnia śląska to dosłownie "kopalnia" inspiracji i smacznych rarytasów. W lokalnym menu króluje mięsna rolada, modra kapusta czy kotlety mielone. Jednak przysmakiem, którego nie sposób pominąć, są oczywiście kluski, z charakterystyczną dziurką. Ich przygotowanie to banał, jednak wystarczy mały błąd, by popełnić kulinarną wpadkę.
Kluski śląskie - danie, któremu nikomu nie trzeba przedstawiać. Ziemniaczane, jędrne i urocze kuleczki z charakterystycznym wgłębieniem to rarytas rodem z kuchni śląskiej, który swoim wyjątkowym smakiem oczarował cały kraj. Podawane są często do mięsnych pieczeni i sosów, zazwyczaj w towarzystwie ciemnego, aromatycznego sosu. Sposobów na podanie jest znacznie więcej, jednak kluczem do sukcesu jest tradycyjne przygotowanie.
Chociaż ziemniaczany specjał wydaje się banalny w przygotowaniu, warto dołożyć wszelkich starań i co najważniejsze serca! Wówczas kluseczki z dziurką wyjdą miękkie, jędrne i wyjątkowo smaczne. Sposobem, który nigdy nie zawodzi, jest metoda czwórki, która polega na odpowiednich proporcjach.
Składniki:
Sposób przygotowania: