Domowe kluski śląskie - wyjdą jędrne, miękkie i delikatne dzięki tradycyjnej metodzie czwórki

Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Ich niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie składniki oraz proporcje. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki. Później wystarczy już tylko wykonać charakterystyczne wgłębienie, dodać aromatyczny sos i niebo na talerzu gotowe!

Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia śląska to dosłownie "kopalnia" inspiracji i smacznych rarytasów. W lokalnym menu króluje mięsna rolada, modra kapusta czy kotlety mielone. Jednak przysmakiem, którego nie sposób pominąć, są oczywiście kluski, z charakterystyczną dziurką. Ich przygotowanie to banał, jednak wystarczy mały błąd, by popełnić kulinarną wpadkę. 

Kluski śląskie - numer jeden wśród regionalnych rarytasów

Kluski śląskie - danie, któremu nikomu nie trzeba przedstawiać. Ziemniaczane, jędrne i urocze kuleczki z charakterystycznym wgłębieniem to rarytas rodem z kuchni śląskiej, który swoim wyjątkowym smakiem oczarował cały kraj. Podawane są często do mięsnych pieczeni i sosów, zazwyczaj w towarzystwie ciemnego, aromatycznego sosu. Sposobów na podanie jest znacznie więcej, jednak kluczem do sukcesu jest tradycyjne przygotowanie. 

Chociaż ziemniaczany specjał wydaje się banalny w przygotowaniu, warto dołożyć wszelkich starań i co najważniejsze serca! Wówczas kluseczki z dziurką wyjdą miękkie, jędrne i wyjątkowo smaczne. Sposobem, który nigdy nie zawodzi, jest metoda czwórki, która polega na odpowiednich proporcjach. 

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Przepis na perfekcyjne kluski śląskie przygotowane metodą czwórki

Składniki: 

  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g skrobi ziemniaczanej,
  • duże jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. 
  2. Bulwy formujemy w kulę, którą spłaszczamy na gruby placek. Dzielimy na cztery równe części i wycinamy 1/4. Na puste miejsce wsypujmy mąkę. 
  3. Z takich proporcji, jaja i szczypty soli energicznie wyrabiamy ciasto. 
  4. Z ciasta tworzymy małe, jednakowej wielkości kuleczki z charakterystyczną dziurką na środku. 
  5. Kluski śląskie gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię odliczamy trzy minuty i odcedzamy kluski. 
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.