Z ryżu można przygotować wiele różnych smacznych potraw. Niestety, kiedy wystygnie, zwykle staje się zbity i posklejany. Jak można temu zaradzić? Przedstawiamy kilka prostych patentów na jego odgrzewanie. Jeden z nich to wstawienie ryżu do mikrofalówki z dodatkiem kostki lodu.
Użycie kuchenki mikrofalowej to jedna z najprostszych metod na odgrzanie ryżu. Jak to zrobić? Wystarczy przełożyć ryż do miski i umieścić na nim kostkę lodu. Kolejnym krokiem będzie rozłożenie na wierzchu papieru do pieczenia. Po wstawieniu miski do mikrofalówki należy włączyć podgrzewanie. Pozostawiona w ryżu kostka lodu spowoduje, że ryż będzie sypki i nieposklejany.
Innym sposobem na podgrzanie ugotowanego ryżu jest odgrzanie go na patelni. Aby nie był suchy, trzeba umieścić go na patelni razem z sosem. Powinien chwilę poddusić się pod przykryciem. Warto pamiętać, żeby nie nastawiać zbyt dużego ognia. W przeciwnym razie może wyschnąć i nie będzie smaczny. Ryż powinno się podgrzewać na bardzo małym ogniu.
Kolejna metoda to odgrzewanie ryżu w kąpieli parowej. Jak podgrzać ugotowany ryż na parze? Wystarczy przygotować sitko i zagotować wodę w garnku. Najpierw należy przełożyć ugotowany ryż na gęste sitko, umieścić je nad gotującą się wodą w garnku i przykryć całość pokrywką. Ryż co jakiś czas powinno się przemieszać, aby się nie posklejał.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl